Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Doktrina šoka – Zašto ni vaša tvrtka nije zaštićena

22. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Leptirov zamah krilima u bitki za prevlast u Ukrajini izazvao je globalni orkanski vjetar i pravi domino-efekt. Trebat će se naviknuti poslovati u takvim, nepredvidljivim okolnostima. Dakle, trend je mrtav, živio šok! Ili – šok je novi trend, nova normala. I hrvatski biznis bolno uči globalizacijsku lekciju: nismo sami, nismo važni, nismo samodostatni…

Od 2008. godine i propasti ‘too big to fail’ banaka biznis jedva može spojiti tromjesečje bez neugodnih iznenađenja. No katkad, kao sada, zaredaju šo kantno u nizu: sankcije Rusiji, pad cijena nafte, pad rublja, rast švicarskog franka, rast američkog dolara, terorizam..., piše Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

U rubrici Lik i djelo predstavljamo Ivana Vrdoljaka. Htio je postati šef HEP-a, ali završio je kao ministar graditeljstva. Onda je igrom slučaja postao ministar gospodarstva, ali svojevoljno se pretvorio u ministra energetike. I većinu sukoba u koje ulazi naoko beskompromisno uspijeva izgubiti, piše Jasmina Trstenjak.

U temi tjedna Matilda Bačelić piše o disruptorima, razaračima starih modela poslovanja kojima se možete pridružiti ili – propasti. Naime, inovatora i disruptora oduvijek je bilo, ali današnje tehnologije dale su im novo, mnogo učinkovitije, oruđe u ruke. Sve se mijenja jako brzo i masovno. Danas je tako neusporedivo više kompanija i pojedinaca koji ‘razaraju‘ i remete postojeće poslovne modele i stvaraju nove. Prave disruptore ne može se uništiti, ali se zato mogu preuzeti njihovi modeli poslovanja.

U novom broju pišemo i o tome kako to da građevinari zasad izvlače najveću korist od pokretanja startupova, te kako je na internetskoj platformi Kickstarter Juraj Bilić uspio prikupiti gotovo milijun kuna za svoj projekt, igru ‘Machina Arcana’. Pišemo i o inflaciji hostela u Zagrebu, kao i o računovodstvenim servisima i zašto njihovu važnost hrvatske tvrtke sve više razumiju.

U bloku iz svijeta možete čitati o polaganom padu Coca-Cole, jednog od američkih simbola, te Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

23. travanj 2024 16:05