Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Gdje se isplati sniziti PDV

14. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Reforma sustava PDV-a koja slijedi u EU prilika je i za našu zemlju, ali i za poduzetnike da se izbore za što bolje uvjete poslovanja u Hrvatskoj.

Naime, prema akcijskom planu koji je prošli tjedan predstavio povjerenik Europske komisije za gospodarske i financijske poslove Pierre Moscovici, zemljama članicama EU bit će omogućeno da zajedno s EK preispitaju popis robe i usluga na koje je omogućeno uvesti nižu stopu PDV-a i eventualno ga promijene. No vjerojatnija je druga, još fleksibilnija opcija prema kojoj ne bi bilo popisa, nego će svaka država članica sama odrediti koja će to roba i usluge imati sniženu stopu PDV-a. Gdje se isplati sniziti PDV u novom broju Lidera piše Edis Felić.

Trokomponentna Vlada u većem je problemu od Buridanova magarca. Ne može se odlučiti između tri plasta sijena: HDZ-ova ‘njemačkog programa‘ štednje i rezanja, Mostovih najava žestokih reformi i privatnih razmišljanja nestranačkog premijera. Pa i dalje čeka… Priču o Oreškovićevim mukama donosi Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera u detalje vam predstavljamo svoj novi projekt ‘LIDER invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj. Kako je bilo na predstavljanju projekta LIDER invest ovog utorka u HGK, te kako se prijaviti za najbolju investiciju saznajte u novom broju Lidera.

Može li Hrvatska upravljati državnim tvrtkama prema austrijskome modelu? Kopija austrijskog holdinga teško bi funkcionirala u Hrvatskoj. No pojedini segmenti mogu se primijeniti, ponajprije centralizacija javne nabave i izbor menadžmenta isključivo prema stručnosti, piše Miroslav Majstorović u novom broju Lidera.

Prednosti osnivanja europskoga trgovačkog društva jednostavniji su i jeftiniji način poslovanja u više država članica, veća mobilnost na jedinstvenom tržištu, zaposlenici mogu raditi u više država, a Societas Europea (SE) funkcionira s jednom upravom i jednim sjedištem te unificiranim sustavom izvješćivanja. Međutim, nijedna hrvatska tvrtka nije iskoristila mogućnost registracije za cijelu Uniju, u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić. 

Velesajam traži strateškog saveznika u Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji. Počeli su razgovori s čelnim ljudima iz GL Events Groupa iz Francuske, već su najavili dolazak u Zagreb, piše Ksenija Puškarić. - Razgovarat ćemo i s druga dva europska lidera u organizaciji sajmova, Deutsche Messeom i Reed Exhibitions Groupom iz Velike Britanije, u novom broju Lidera kaže Dina Tomšić, voditeljica Zagrebačkog velesajma.

Splitsko-zagrebačka tvrtka Špica sustavi sve se više usmjerava prema izvozu informatičkih rješenja. Na tržištu je jedinstvena zbog Assa Abloy Hospitalityja, tehnologije mobilne kontrole pristupa u hotelijerstvu koju zastupa i nadograđuje svojim rješenjima. U novom broju Lidera Kata Pranić je razgovarala s direktorom Špice Nevenom Ruškovićem koji joj je ponosno istaknuo da je udio Špice International u projektu Tornado Tower – Doha u Kataru u opremanju poslovno-stambenog tornja u kojem je implementirano Špicino rješenje za kontrolu pristupa.

Moguće je da tvrtka ili obrtnik plaća više pojedinačnih iznosa poreza na tvrtku, u novom broju Lidera piše Marija Zuber. Ako u sastavu imaju poslovne jedinice, pogone, radionice, prodavaonice i druga prodajna mjesta, obveznici su poreza na tvrtku za svaku poslovnu jedinicu i tvrtku kao cjelinu.

Konačni potpis na spajanje dviju najvećih europskih burzi dogovoren je netom prije održavanja britanskog referenduma u lipnju, ali već je jasno da dogovor visi u zraku. Mnogo je spornih pitanja, no zasad je najveći problem mogućnost da Velika Britanija iziđe iz EU. Posljedice toga samo se naslućuju, piše Vanja Figenwald u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 12:04