Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Javni dug - Tko preuzme vlast, nadrapat će 2017.

10. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Samo za refinanciranje dospjelih obveza u 2017. trebat će 30 milijardi kuna. Zajedno s deficitom i pokrivanjem tekućih rupa obveze će se vinuti iznad 70 milijardi!

Ne bude li nova vlast iduću godinu iskoristila za pripremu i čišćenje proračunskih rashoda – javne će financije krahirati, piše Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

U temi tjedna možete čitati o 10 turističkih megatrendova. Lider, naime, ekskluzivno donosi pregled istraživanja vodećega turističkoga konzultanta Horwath HTL-a o glavnim trendovima koji će obilježiti sljedeće razdoblje (link na istraživanje možete pogledati OVDJE). O tome kako će se Hrvatska prilagoditi novim navikama u industriji putovanja ne ovisi samo turizam. No za svoje mjesto na turističkom tržištu, tvrdi autorica Željka Laslavić, u novim uvjetima trebaju se izboriti i ostale direktno i indirektno vezane industrije: proizvodnja hrane, namještaja, prijevozništvo, trgovina...

O aktualnim trendovima na fondovskoj sceni piše Tin Bačić i tvrdi: domaći investitori ulažu u inozemstvo, no stranci ipak počinju ulagati u Hrvatsku. Iako Hrvatska još nije prepoznata kao investitorsko odredište, te unatoč i dalje nestabilnome pravnom i političkom okružju na fondovskoj sceni vide se naznake pozitivnih trendova – od poticaja koji su počeli dolaziti od državnih agencija do povećanog interesa stranih ulagača. No pitanje je koliko će to u dogledno vrijeme osjetiti domaći poduzetnici.

Pišemo i o tome kako TSV diskont iz Srbije franšiznim lancima kapilarno osvaja Hrvatsku. Mate Bilušković i Mario Horniš otvorili su već 27 diskontnih prodavaonica na sjeveru Hrvatske, od Iloka do Koprivnice. Obojica imaju planove za širenje. Artikli su niže kvalitete, ali znatno su jeftiniji zbog nižih troškova proizvodnje. Najviše je proizvoda iz Srbije, ali ima ih i iz Slovačke, Rumunjske, Turske…

U novom broju donosimo i detaljni izvještaj o petoj Liderovoj međunarodnoj konferenciji ‘Žene u biznisu‘ na kojoj su dodijeljena priznanja najmoćnijim ženama u hrvatskom biznisu.

Predstavljamo i tvrtku Inkea, čiji je vlasnik Darko Špiljarić, koja proizvodi inovativni namještaj za urede i hotele, nagrađen brojnim domaćim i europskim nagradama, a odnedavno izrađuje i scenografije za televizijske kuće.

U razgovoru za Lider Zoran Kežman, predsjednik Uprave Optime Telekoma, otkriva kako najveći rast očekuju od interneta i multimedijskih usluga.

Nakon što je Marine Le Pen i njezina ekstremno desna stranka osvojila sjever Francuske, analiziramo posljedice. Vanja Figenwald tvrdi: ekonomija teško može profitirati od straha, ali mogu vojna industrija i desne stranke. Pišemo i o Marissi Mayer i njezinom mogućem odlasku iz Yahooa! budući da u tri godine nije uspjela ovu tvrtku vratiti na put stare slave i zarade.

U novom broju donosimo i poseban prilog DOP o društveno odgovornom poslovanju.

18. travanj 2024 03:07