Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kako će prodaja TDR-a utjecati na vaš biznis

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Adrisova prodaja TDR-a BAT-u neće imati posljedice samo za te kompanije i duhanski biznis. Mogu se očekivati velike promjene i prestrojavanja u maloprodaji i distribuciji, osiguravateljskom biznisu, nekretninama, turizmu…

BAT mnogima dolazi kao novi partner i konkurent. A dodatnih pola milijarde eura omogućava Adrisu da u Hrvatskoj i regiji kupi što god hoće. Ili da strpljivo čeka, kao što je i dosad običavao. Kako će prodaja TDR-a utjecati na vaš biznis u temi tjedna novog Lidera otkriva Željka Laslavić.

Slučaj vinkovačke izvozne tvrtke Efektiv pokazuje svu apsurdnost bankarskog sustava. Čim zakasni s jednom ratom kredita, banka zbog HNB-ovih pravila mora rezervirati pedeset posto ukupnoga kreditnog iznosa, jednostrano propisuje još strože uvjete otplate, blokira sve račune i tjera tvrtku prema stečaju. O tome kako bankari i HNB tjeraju male poduzetnike u propast piše Gordana Gelenčer.

Vanja Figenwald pročitao je novu knjigu Gorana Marića, saborskog zastupnika najveće oporbene stranke, i tvrdi: „Napisati prozivku ubojica hrvatskoga gospodarstva na tristo stranica i nigdje ne spomenuti HDZ upravo je fascinantna uvreda za inteligenciju čitatelja.“ Što se još može naći u knjizi ‘Slom lažnog proroštva‘ ovog HDZ-ovog ekonomskog stručnjaka, te koje mjere predlaže, možete pročitati u novom broju Lidera.

Predstavljamo i poduzetničku priču Đure Jelića. Kad je banka blokirala račun stare tvrtke, snalažljivi poduzetnik iz Pleternice otvorio je novu, Lingor, i u njoj nastavio proizvoditi vrata. Sada proizvodi i stolove, stolce, police i lampe te izvozi 25 posto proizvoda.

Donosimo i razgovor s Petrom Burazinom, direktorom KiK-a za Hrvatsku i Sloveniju, kao i detaljne izvještaje s konferencije ‘Marketing by numbers‘, te dodjele nagrade ‘Hrvoje Mateljić‘ za najbolje poslovne novinare.

U bloku iz svijeta pišemo o skupu G7 i koliko su za svijet ozbiljne odluke kluba istomišljenika bez dvije sile, Rusije i Kine, te o Louise Richardson, prvoj ženi na čelu Sveučilišta u Oxfordu koja je k tome i Irkinja.

19. travanj 2024 14:36