Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera - Mário Mát‘aš doveo prvi privatni vlak na hrvatske pruge

04. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

U novm broju ekskluzivno donosimo priču o službenom završetku monopola HŽ-a.

Adria Transport provezao je teretni vlak iz Slavonskog Broda i tako je Slovak Mário Mát‘aš započeo proces liberalizacije koji će u biti započeti kada zakupi svoje trase u novom voznom redu. Više doznajte u našem tiskanom izdanju.

Preuzimanja su se znatno dinamizirala. Tvrtke u teškoćama i dalje su generatori promjena vlasništva, ali njima su se sada pridružile i zdrave tvrtke.

A i država je uspjela ubaciti rasprodaju svojih udjela u višu brzinu. Iako je zadnjih godina većina transakcija bila pokrenuta zbog otežanog poslovanja kompanija, što je dovelo do stvaranja tržišta u kojemu kupci imaju jaču pregovaračku poziciju, a prodavatelji su tražili investitore umjesto da investitori traže mete, situacija se mijenja.

U novom broju Lidera analizirali smo prošlost i zaključene transakcije u ovoj godini, pobrojali one koji traže strateške partnere, a donosimo i analizu potencijalnih kupaca. Više pročitajte u temi tjedna Matilde Bačelić.Grodana Gelenčer pozabavila se protekcionizmom. Zaštita domaćega, tvrdi, imala bi smisla kad bi Hrvatska doista imala čime konkurirati. Što znači da je vrijeme za novu mantru vladajućih – izvoz! Tada će i protekcionizam, bude li za njime potrebe, imati konkretnu metu.

Što još hrvatske tvrtke mogu kupiti u Srbiji? Sudeći po tristotinjak e-mailova kojima se poduzetnici iz Hrvatske raspituju za uvjete prodaje, velik je interes za posljednji privatizacijski paket – 504 državna poduzeća. O kome se radi, po kojoj cijeni i uz koji rizik, pročitajte u tekstu Biljane Bašić.

Miro Soldić donosi priču o HidroeVinko_Nestićlektri – još jednom hrvatskom građevinaru koji spas traži kod Sergeja Gljadelkina. Odnedavni vlasnik IGH slamka je spasa za koju se hvata Uprava ove kompnaije, koja mu svoju tvrtku nudi za sitniš od 21 do 22 milijuna kuna.

Rubriku poduzetnik zauzeo je vlasnik hotela Golf u Međimurju Vinko Nestić, a njegove savjete i još mnogo toga pronađite u novom broju.

24. travanj 2024 21:03