Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Nabava - devet modela za odgajanje i stiskanje dobavljača

06. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj je najniža cijena najčešće ključni faktor u odlučivanju. Uz to ide i ucjena dobavljača, što je rezanje grane na kojoj se sjedi. Slijedeći tu logiku, možemo reći da dobar dio velikih domaćih tvrtki uporno reže tu granu.

Za to vrijeme svjetski trendovi u nabavi idu za zajedničkim projektima kupaca i glavnih dobavljača, a nabava se tretira kao nova prodaja, dok se u hrvatskoj realnosti i dalje sve vrti oko najniže cijene, o čemu u temi tjedna novog broja Lidera piše Željka Laslavić.

Hrvatska nema političare koji bi naručili i proveli suvisao gospodarski program. S obzirom na to da nema potražnje za takvim poslom, nema ni makroekonomskih modela ni analitičara koji bi program mogli napisati. Posljednji konkretni program datira iz 1993. godine. Znamo, zvao se Stabilizacijski. Stabilizirani odavna nismo. Ali novih programa ni za svijeću, piše Gordana Gelenčer.

U novom broju Lidera možete čitati i o splitskoj IT tvrtki Lama koja je osmislila jedinstven sustav za automatsku rano otkrivanje šumskog požara, a budući da u Hrvatskoj nema novca za njegovo uvođenje mora ga testirati u drugim zemljama. Pišemo i o tome kako je glavni kolumnist FT-a Martin Wolf napustio sirovo neoliberalno vjerovanje te kako sada vjeruje da je intervencija države neizbježna i potrebna, jer se ekonomski sustav ne može jednostavno prepustiti sâm sebi i privatnom sektoru.

U bloku iz svijeta donosimo priču o aktualnim odnosima Njemačke i Velike Britanije, te o tome kako je poznata Victoria Beckham izgradila poslovno carstvo koje se procjenjuje na 380 milijuna funti.

Donosimo i dva posebna priloga – ‘Autotrend‘ u kojem pišemo o trendovima i novostima iz autoindustrije, te ‘PR – odnosi s javnošću‘ o ovoj djelatnosti koja danas integrira sve marketinške discipline.

19. travanj 2024 16:14