18. veljača 2016.

Novi broj Lidera: Nove svjetske modele poslovanja primijenite odmah!

lider.media
lider.media

Promjene na globalnoj poslovnoj sceni nikad nisu bile brže i dramatičnije nego danas. A sve će se još ubrzavati i radikalizirati. Zato vlastitu ideju treba odmah realizirati, a trend iz bijeloga svijeta što prije preslikati i inovirati. Pritom bi to rješenje trebalo biti ‘mobile first‘. Uz pametni telefon, u središtu svih novih rješenja je korisnik koji traži lakše i brže iskustvo te što kvalitetniji proizvod

Pokušavajući satima nabaviti sve sastojke za argentinski odrezak i potom naučiti kako se priprema, Iliji Papasu je pala na pamet ideja. ‘Zar ne bi bilo sjajno da netko dostavi sve sastojke za jelo u točnim količinama i detaljnim uputama za pripremu?‘, upitao je Matta Salzberga i tako se prije četiri godine u New Yorku počela kotrljati ideja koja danas mijenja način na koji se kuha u Americi i Europi. Taj dvojac su suosnivači vrlo uspješne startup-tvrtke Blue Apron. Krenuli su prilično kaotično sami pakirajući dostavne kutije sa sastojcima za jela u maloj kuhinji u Queensu, a ove godine očekuju prihod od pola milijarde dolara. Takvi trendovi u Hrvatsku dolaze s nekoliko godina zakašnjenja, bilo da se globalne platforme šire na nova tržišta, bilo da lokalni igrači kopiraju te modele, u novom broju tjednika Lider pišu Matilda Bačelić i Luka Fišić.

Ove godine cilj je kresanje tri milijarde kuna, bez poreznih promjena. Zato bi se u 2017. mogao otvoriti prostor za poreznu reformu koju najavljuje ministar financija, uza smanjenje poreznoga stiska koje očekuju analitičari. Prema najavama, ovaj bi se put doista mogla provesti fiskalna konsolidacija. No, porezno rasterećenje očekuje se tek dogodine, piše Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

Novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban najavio je tri prioriteta - problem stanova i poslovnih prostora u državnom vlasništvu, vojno zemljište koje se hitno mora staviti u funkciju i manjinski poslovni udjeli i dionice koji se moraju prodati. Osim toga, Boban je u novom broju Lidera otkrio Tinu Bašiću kako želi ‘odčepiti‘ komunikaciju između investitora i administracije.

Zagrebačka tvrtka Aduro ideja pozicionirala se na hrvatskom IT tržištu, a u partnerstvu s još dvije informatičke tvrtke putem brenda Setcor nudi jedinstvenu uslugu i na inozemnom tržištu. Orijentirana je na telekomunikacijski sektor – proizvodi softverska rješenja za upravljanje i automatizaciju procesa i ima više od dvadeset aplikacija. Osnivač tvrtke Nenad Raca priznao je Kati Pranić u novom broju Lidera da velikim IT tvrtkama konkuriraju jer im je podrška korisnicima najvažnija.

Klizanje cijene nafte ozbiljno je ugrozilo proračune zemalja najvećih proizvođača, pa je bilo pitanje dana kad će se ipak dogovoriti. Četiri zemlje, Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venezuela, spremne su zamrznuti proizvodnju nafte na siječanjskoj razini ako se drugi proizvođači pridruže toj inicijativi. Rusija i Saudijska Arabija bi u Siriji ratovale, u Kataru dogovorile smanjenje proizvodnje nafte, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

Uz novi broj Lidera donosimo vam i poseban prilog Magos - svi modeli financiranja vašeg biznisa.