Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Opasne veze – Reforme u zamci sukoba među resorima

28. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Sve dosadašnje vlade padale su na međuresorskoj suradnji. Ministarski egotripovi i okoštala birokracija obično su jači od željene kohezije. U ovoj vlasti, nabrzinu sklepanoj od dviju koalicija, nedostatak suradnje među ministarskim kabinetima mogao bi biti najteži uteg.

U novom broju Lidera Gordana Gelenčer analizira hoće li i ova Vlada imati probleme oko suradnje. Tvrdi: okrupnjenjem ministarstava koje se najavljuje problem bi se mogao samo amortizirati, no takvoj vladi treba i jak premijer koji se neće izolirati u svom ekonomskom kavezu i neće politiku će prepustiti svojim, samo formalno podređenim, potpredsjednicima.

Pišemo i o pet ključnih koraka koje treba poduzeti Oreškovićeva vlada u prvih 100 dana. Krizni menadžment mora biti sposoban brzo određivati kratkoročne prioritete i ciljeve, mora postavljati očekivanja i standarde, brzo i odlučno provoditi odluke, ponašati se autoritativno, ali mora i iskreno komunicirati sa svim dionicima te graditi povjerenje. U ovih mjesec dana Tihomir Orešković nije dokazao da posjeduje potrebne vještine, smatra Danko Sučević.

U rubrici Kompanije predstavljamo mesnu industriju Braću Pivac koja bi lanjsku godinu trebala završiti s 1,5 milijardi kuna prihoda, što je 36 posto više nego lani.

Donosimo i razgovor s Gordanom Kolundžićem, predsjednikom Uprave Borova, koji za Lider otkriva kako država i velike tvrtke imaju empatiju prema vukovaru, ali ipak ne kupuju njihovu zaštitnu obuću.

U bloku iz svijeta pišemo o tome kako je Italija odlučila blokirati plan da se Turskoj dade tri milijarde eura za zaustavljanje izbjeglica, te o izlasku na burzu najveće naftne kompanije na svijetu, saudijskog Aramca.

19. travanj 2024 03:11