Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Petrokemija će od 2016. poslovati s profitom!

19. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Kombinacija lošeg menadžmenta, teškoga poslovnog okružja, pogrešnih poslovnih odluka i nekonkurentne cijene plina, izostanak financijske potpore, strateškog partnera i investicija, uz kumovanje politike i sindikata, doveli su Petrokemiju na rub opstanka.

U novom broju Lidera predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević objasnio je Jasmini Trstenjak kako uspijevaju održati glavu iznad vode, što je nova uprava u prvih sto dana sve provela te što čini ne bi li stabilizirala tvrtku te privukla ulagače. Na pitanje koja je pozadina HPB-ove blokade Petrokemije, odnosa s tvrtkom nestaloga Božidara Gorupa, Zečević kaže da je ta tvrtka bila jedna od najvećih kupaca te da je poslovni odnos godinama bio izvrstan. No, sve se promijenilo kada je njezin vlasnik zapao u probleme. 

Nakon 3600 spašenih radnih mjesta država prestaje davati novac fondovima gospodarske suradnje. Pet fondova rizičnoga kapitala u pet godina uložilo je u 18 kompanija, koje su uglavnom bile u velikim problemima, 420 milijuna kuna. Još toliko dodala je država. Tako je spašeno 15 tvrtki i 3200 radnih mjesta, a otvoreno je još 400 novih. Što će dalje biti piše Tin Bašić u tekstu Tko je uložio, uložio.

Zakon koji se pripremao od 2010. napokon je upućen u saborsku proceduru. Zakon o osobnom bankrotu došao je na red. Dvije su bojazni zbog zakona o osobnom stečaju (osobnom bankrotu): jedna je da će banke povisiti kamate ili postrožiti kriterije za kredite te tako utjecati na smanjenje potrošnje, ali ona nije toliko realna; druga je da bi nespremno pravosuđe moglo nanijeti nepravdu dužnicima ili vjerovnicima. Ona je prilično realna, pišu u tekstu o osobnom bankrotu Matilda Bačelić i Edis Felić.

Ivan Zubak, predsjednik Uprave Oryx grupe govori o najnovijim promjenama i upozorava na trendove koji bi uskoro mogli urušiti to dinamično tržište. Ako sezonu od tri mjeseca smatramo kratkom, što bismo trebali reći za ljetnu sezonu od mjesec dana, kad se vode glavne bitke među pet najvećih rent a car igrača na hrvatskom tržištu? Zubak je Željki Laslavić priznao da ne zna kako opstaju oni koji se bave samo rent a carom, a posluju u okviru zakona.

U novom broju Lidera možete pročitati kako je prošao Liderov klub izvoznika na kojem je gostovao premijer Zoran Milanović te odbio svaku primisao na devalvaciju kune, ali pokazao veliku spremnost da ojača HBOR-ovu potporu izvoznicima. Tada je poručio kako uloga HBOR-a više nije obnova nego razvoj, odnosno izvoz.

Znate li priču kako su borovnice pokrenule najuspješniji svjetski startup? Kad se sa suprugom Helenom upustio u sadnju borovnica iz hobija, pokazalo se da na internetu nema dovoljno detaljnih informacija. To je IT inženjeru bio poticaj da osnuje tvrtku Agrivi i razvije najuspješniji softverski sustav za pametno upravljanje poljoprivrednim procesima, što je potvrđeno nagradom u Seulu. Priču o Matiji Žulju i njegovom poslovnom poduhvatu donosi Darija Tabulov - Truta.

Osim što služe za razgovor, slanje i primanje SMS-a, MMS-a, pretraživanje interneta, pametni telefoni moćno su oružje, ali i sve veći sigurnosni problem. O čemu se još govorilo na konferenciji Korporativna sigurnost i zašto je jedini siguran informacijski sustav onaj koji je ugašen, isključen iz napajanja, zaključan u sefu, zakopan u betonskom bunkeru te okružen nervnim plinom i čuvarima, pišu Edis Felić i Biljana Starčić.

Prošlog je mjeseca Apple i službeno postao prva kompanija koja je premašila ukupnu vrijednost od 700 milijardi dolara. Kako bi nastavio takav trend, sljedećeg mjeseca počinje prodavati Apple Watch, svoj prvi pametni sat, a lansiranje internetske TV usluge najavljuje se za drugu polovinu godine. S novom, internetskom TV uslugom planira stići do bilijun dolara, piše Vanja Figenwald.

U Hrvatskoj je to više-manje normalno, no plagiraju i velike svjetske zvijezde. Jedna od njih je i Pharrell Williams koji za pjesmu ‘Blurred Lines‘, koju izvodi zajedno s  Robinom Thickeom, mora, prema sudskoj presudi, platiti dosad najveću odštetu za plagijat.

U novom broju Lidera donosimo vam i prilog Energetika.

20. travanj 2024 02:27