Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Poduzetnici od 1. siječnja moraju državi prijavljivati sve dužnike

17. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Iako poduzetnici u načelu pozdravljaju novi propis, svjesni su da će se naći u mnogim dvojbama: je li bolje ‘cinkati‘ velikog kupca zbog neplaćanja pa ga izgubiti ili riskirati plaćanje kazne? A kao generatori neplaćanja u rokovima najčešće se apostrofiraju trgovački lanci i drugi veliki sustavi. Država pak s tim propisom nema dvojbi: naplatit će PDV od prvog ili od sljedećeg dužnika u lancu neplaćanja

Od sljedeće godine država bi trebala utjerivati PDV od neplatiša, a ne kao do sada od isporučitelja robe i usluga, bez obzira na to naplatili svoja potraživanja ili ne. Kažemo da bi trebala jer će tvrtke Poreznoj upravi periodično morati slati izvješća o svojim dužnicima. Ipak, stvar je mnogo osjetljivija nego što se čini. Dva su moguća problema: jedan su poduzetnici, koji bi trebali ‘cinkati‘ svoje dužnike, a drugi su dužnici, pri čemu se misli na velike tvrtke, pa je pitanje tko će se usuditi ‘cinkati‘ ih. Ili je pak pitanje hoće li se država baš uvijek usuditi blokirati ih. U novom broju Lidera Tin Bašić i Edis Felić suglasni su - država je odlučila okrenuti ploču i teretiti one koji ne plaćaju svoje obveze. 

Iako većina poduzetnika privatno ne osjeća da nemamo pravu vladu i Sabor, oni koji posluju s državom već su primijetili da nema novih nabava i poslova. U ministarstvima nema nikoga tko bi mogao potpisati i običan putni nalog. No, je li otezanje u formiranju stabilne vlade nužno loš scenarij? Ovisi o tome koga pitate, u novom broju Lidera piše Gordana Gelenčer.

Prodaja igračaka nakon propasti Magme i One2Playa preselila se u supermarkete, na kioske, u poštu, pa i na benzinske crpke. U međuvremenu počela je još jedna globalna selidba prodaje igračaka – u virtualni svijet i na online platforme. Mnogo se toga na tom tržištu promijenilo, više od polovine godišnjeg prometa igračkama trgovci ostvare u tjednima uoči božićnih blagdana. No premda se čine jednostavnim artiklom koji se prodaje sam od sebe, tržište igračaka zapravo je vrlo dinamično i podložno nevjerojatnim turbulencijama, u novom broju Lidera piše Ksenija Puškarić.

Kad nas već toliko bombardiraju TV reklamama da izgubimo volju za gledanjem bilo koje emisije, da nakon drugog bloka reklama (koji traje barem 15 minuta) zaboravimo što smo uopće počeli gledati, zašto ne bi postojao program koji emitira samo i isključivo reklame? Dvojica poduzetnika, Vjekoslav Kaleb i Kristijan Lemac, koncepta kataloške televizije dosjetili su se prije gotovo dvije godine, kad su osnovali tvrtku TV katalog d.o.o., interaktivnu televiziju koja gledateljima omogućuje da surfaju kanalom, slično kao na internetu. Prije nekoliko dana poduzetnički dvojac pokrenuo je i TV shop, od kojega mnogo očekuje, u novom broju Lidera piše Željka Laslavić.

U novom broju Lidera u bloku iz svijeta Vanja Figenwald piše kako jeftinoga goriva nikada nije bilo više, a saudijske kontrole nad njim nikada manje. Barel sirove nafte na svjetskom tržištu pao je na 35 dolara, a procjenjuje se da će padati i dalje. Saudijski odgovor na proizvodnju nafte od škriljevca uz još pokoju otegotnu okolnost postao im je omča oko vrata. Najvažniji izvoznik ‘crnog zlata‘ već dulje namjerno drži nisku cijenu, ali manjak u blagajni ove će mu godine dosegnuti 140 milijardi dolara.

Uz novi broj Lidera donosimo vam i prilog - Poslovna 2016. Godina novog početka.

25. travanj 2024 21:02