Aktualno Poslovna scena Preporučeno Preporuka urednika

Novi broj Lidera – Preuzimanja: Strani investicijski fondovi otkrili mogućnost zarade u Hrvatskoj

Tin Bašić

Strani investicijski fondovi nanjušili su da se može zaraditi na hrvatskim kompanijama i postali najvažniji inozemni ulagači u Hrvatsku. Više od pola stranih investicija u ovoj godini odradili su upravo equity fondovi.

Pretežiti dio stranih ulaganja u prvoj polovini godine odnosio se na fondovska preuzimanja. Konzultanti govore da se Hrvatskom mota više srednje velikih fondova iz raznih zemalja koji traže dobre prilike za ulaganja do 200 milijuna eura.
– Otkako su se gospodarske prilike popravile, postali smo zanimljiviji jer se u Hrvatskoj ostvaruju viši prinosi nego u Češkoj, Poljskoj ili Mađarskoj – tumači Darija Hikec, direktorica u grupi za transakcije Odjela za poslovno savjetovanje PWC-a.

Prema podacima HNB-a u prvoj polovini ove godine u Hrvatsku je ušlo 867,8 milijuna eura inozemnih ulaganja. Od toga se 385 milijuna eura odnosi na ulaganja dvaju fondova – južnoafričkog nekretninskog fonda Hypropa te američkog fonda KKR-a. Južnoafrikanci su uložili 154 milijuna eura u preuzimanje zagrebačkih šoping-centara City Center Easta i City Center Westa, a Amerikanci 230 milijuna eura u preuzimanje više regionalnih medijskih kuća, među kojima je i Nova TV. Nadalje, tu su bile i još dvije investicije poljskog fonda Enterprise Investors, koji je za neobjavljene iznose preuzeo Pan-Pek i trgovački lanac Studenac.

Detaljnije pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

Komentari