Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Projektni timovi osvajaju javni i privatni sektor

20. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Učinkovito vođenje projekata sve je važnije u biznisu i odgovor je na sve veću složenost poslovnog okružja i sve brže procese, zato raste i potražnja za projektnim menadžerima.

No projektni menadžment ne postoji u srednjim školama i nije obvezan kolegij ni na svim fakultetima. Mnogi se s upravljanjem projektima često prvi put susretnu tek kad se zaposle, a na edukaciju i certifikaciju nerijetko se odluče i sami kako bi poboljšali svoju konkurentnost na tržištu rada. Tako Matilda Bačelić u novom broju tjednika Lider piše da projektni timovi osvajaju javni i privatni sektor te kako upravo stručni i agilni projektni menadžeri znaju kako sve elemente posložiti i voditi tako da rezultat bude uspješan.

O devalvaciji juana i prijetnje Hrvatskoj od još jeftinijega kineskog jeftilena i vraćanja dugova u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald. Tako autor smatra da će rijetke hrvatske tvrtke koje proizvode u Kini biti konkurentnije. No ako bi kineski potez označio deflatorni trend, duboko zadužene države poput Hrvatske u tim uvjetima još će teže servisirati svoje nabujale dugove jer pada sve osim iznosa duga.

O Petrolu, naftašu koji brzo raste jer nema svoju rafineriju u novom broju Lidera piše Jasmina Trstenjak. Strelovit rast slovenska kompanija zahvaljuje velikom i dobro iskorištenom koperskom terminalu, najboljoj usluzi na benzinskim crpkama i visokoj kvaliteti goriva. Preuzela je Kalemov riječki Europetrol i kreće u plinski biznis te opskrbu električnom energijom.

Što i koliko znate o konzumnim jajima u Hrvatskoj? Posljednjih je godina, uglavnom zbog nemogućnosti prilagodbe standardima EU u kokošinjcima, domaća proizvodnja jaja prepolovljena. Ove godine napokon se nazire ponovni rast, ali nedovoljan da bi zaustavio bujanje uvoza. Edis Felić i Kata Pranić u novom broju Lidera pišu - uvoz s tržišta EU ove godine skočio za 330 posto.

- Petnaest je godina previše za realizaciju nekog projekta. Pola utrošenog vremena sigurno mogu pripisati hrvatskoj birokraciji i teškoj borbi koju smo morali s njom proći. Tako je rekao Klaus Dieter Martin, vlasnik Europskog obalnog avioprijevoznika, tijekom razgovora sa Željkom Laslavić, a u novom broju Lidera poručuje: Investirajte u Hrvatsku, ali samo s dobrom taktikom borbe protiv birokracije! 

Alan Eder pronašao je tvrtku iz drvne industrije koja posluje odlično. Posljednjih šest godina Conty plus, tvrtka koja se bavi preradom drva, odlično posluje. Utrostručio je broj zaposlenih i povećao prihode za 61 posto, a izvoz je porastao za nevjerojatnih 350 posto – iako posluje u građevinskom sektoru, koji je kriza najteže pogodila. Tajnu uspjeha otkrio je Darko Ciglenečki - odlične poslovne rezultate osiguralo nam je otvaranje njemačkog tržišta.

Treću godinu zaredom listom najbolje plaćenih glumaca na svijetu dominira jedna od rijetkih filmskih superzvijezda koje se koriste svojim pravim imenom. Ipak, sve je više onih kojima ono uopće nije važno jer ga poistovjećuju s imenom superheroja kojeg tumači u nekoj od megapopularnih stripovskih franšiza. Kako god ga zvali, Tony Stark, Iron Man ili Jr., ove godine uknjižio je 80 milijardi dolara i iskušava tezu da talent nema dodirnih točaka s količinom novca koju glumci danas okreć. Pogađate? Riječ je o Robertu Downeyju Jr., a priču u novom broju Lidera donosi Vanja Figenwald. 

Isti autor donosi priču o Googleu. Velike promjene u Googleu, pa čak i novo ime za kompaniju, Alphabet, dijelom su potaknuli financijaši s Wall Streeta zabrinuti da će širenje kompanije u svim smjerovima štetiti osnovnom poslovanju. Sada je Google odvojen od ostalih projekata, vrijednost dionica je skočila, ali potez uz prednosti ima i nedostatke...

19. travanj 2024 00:18