05. svibanj 2016.

Novi broj Lidera: Reformski paket - Je li vaš biznis dobitnik ili gubitnik

lider.media
lider.media

Kako će Oreškovićev paket promijeniti poslovnu situaciju i u kojem smjeru? Bude li pomaka, odnosi između ponude i potražnje u pojedinim sektorima mogli bi se znatno promijeniti.

O dosezima, strukturi i sadržaju programa rečeno je već sve. Ali ni riječi o tome kako mijenja, ako mijenja, odnose snaga na tržištu. Stoga u novom broju Lidera analiziramo tko su dobitnici i gubitnici reformskog paketa te donosimo njihovu listu o čemu piše Gordana Gelenčer.

Tin Bašić i Ksenija Puškarić pišu o privatizaciji, odnosno šest modela rasprodaje državnih tvrtki. Tvrde kako nema jedinstvenog recepta za prodaju. Svaku tvrtku koja nije strateški važna država treba dati na tržište prema modelu koji omogućava najveću zaradu, ali treba voditi računa i o nastavku proizvodnje i očuvanju radnih mjesta ili o unaprijed socijalno izbalansiranim rezovima.

U temi tjedna pišemo o zadrugama. Zadrugarstvo još boluje od stigme socijalističkog tjeranja u zadruge. No, umjesto da potiče globalno jedan od najmoćnijih modela udruživanja, država zadruge diskriminira nizom poreznih i administrativnih odredbi. Unatoč tome, zadrugarstvo je u porastu, otkriva Jasmina Trstenjak.

Donosimo i detaljan izvještaj s Liderovog Kluba izvoznika na kojem je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u otvorenom razgovoru odgovarala na pitanja članova o problemima koje imaju u izvozu i javnoj nabavi. Donosimo i sve detalje o Lider Investu, Investicijskom forumu Dalmacije.

Vanja Figenwald piše o Junckerovom fondu. Hrvatska sporost i neučinkovitost ovog puta nisu glavni razlozi za skromnu zastupljenost. Europska jamstvena namještaljka zasad je potpuno zaobišla cijeli Baltik, Bugarsku, Rumunjsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Sloveniju...

Razgovarali smo s Goranom Paukom, predsjednikom Hrvatske zajednice županija, koji u svjetlu aktualnih rasprava tvrdi kako županije treba fiskalno ojačati, a ne ih gasiti.

U bloku iz svijeta pišemo o odnosima EU i Turske, te prodaji DreamWorks Animationa za gotovo četiri milijarde dolara.

Uz konferenciju Crni Labud u plavom oceanu donosimo prilog Kako uspjeti, kao i poseban prilog o kongresima i eventima.