Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Rok trajanja državnog menadžera samo dvije godine

25. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Liderovo istraživanje pokazalo je da je rok trajanja Milanovićevih kadrova na čelu državnih tvrtki samo dvije godine. Slijedi nova serija smjena, a Most i HDZ još se dogovaraju hoće li birati državne direktore na natječajima ili ih postavljati politički.

Ipak, predsjednici uprava državnih tvrtki ne mogu se baš požaliti. Bili na čelu tri, četiri ili samo dvije godine, bez povlastica ne ostaju – lijepe otpremnine, plaća od prosječno 17 tisuća kuna još idućih šest mjeseci do godine dana ili novo radno mjesto, piše Jasmina Trstenjak u temi tjedna u novom broju Lidera.

Iako su male i srednje tvrtke manje zadužene od velikih, nemaju adekvatne kolaterale. Kreditiranje malih i srednjih mogle bi potaknuti nove jamstvene sheme. Samo, država bi najprije trebala ohrabriti sve domaće i strane financijere, piše Gordana Gelenčer u tekstu o prezaduženosti, te tvrdi kako banke plivaju u novcu, pa država tvrtkama može pomoći jamstvima za kredite.

U rubrici ‘Lik i djelo‘ predstavljamo novog ravnatelja Porezne uprave Zdravka Zrinušića koji bi mogao uvesti novu filozofiju u pristupu toga omraženog tijela prema poduzetnicima. Učinkovita i transparentna naplata poreza te reorganizacija sustava Porezne uprave ključni su zadaci koje je ministar financija postavio pred njezina novog šefa. Stoga poduzetnici velike nade polažu u tandem Marić – Zrinušić, koji ima iskustvo iz privatnog sektora.

Donosimo i razgovor s Helenom Miloložom, jednom od najmlađih doktorica znanosti u Hrvatskoj, koja je unatoč tomu već stekla bogato iskustvo u privatnom i javnom sektoru.

U bloku iz svijeta pišemo o odnosima Velike Britanije i EU-a, kao i o Martinu Shkreliju, najomraženijem čovjeku u Americi, koji je u rujnu prošle godine kupio licenciju za lijek protiv side i doslovno preko noći dignuo mu cijenu za 5,5 tisuća posto.

20. travanj 2024 12:06