Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Šišanje proračunskog deficita oborilo bi BDP za 11 posto i ugasilo 100 tisuća radnih mjesta

06. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Pretpostavimo da je Hrvatska dosegnula plafon javnog duga koji može podnijeti te da ga bez pardona treba zamrznuti. Država u tom slučaju može uskratiti 18 milijardi kuna umirovljenicima. No projekcija ekonomista Željka Garače kaže da bi to potpuno urušilo gospodarstvo, koje bi potom otprilike za toliko manje punilo proračun.

Izlaz je samo jedan – ne čekati da se to dogodi, već reformirati javni sektor dok se to još stigne. A vrijeme za to curi, piše Gordana Gelenčer u novom broju Lidera.

U temi broja pišemo o Milenijcima, hiperzahtjevnoj generaciji u dobi između 20 i 35 godina, koja će uskoro imati veću kupovnu moć, ali i posve drugačiji pristup trošenju od bilo koje prethodne generacije. Želite li im nešto prodati, morate im pristupiti individualno, s ‘taylor made’ ponudom. Želite li ih zaposliti, očekujte da će vam postavljati zahtjeve o uvjetima rada. Ne zaposlite li ih, postat će vam konkurencija jer su nositelji startup-kulture. A ako u Hrvatskoj ne mogu dobiti što žele, odlaze u zemlje u kojima to mogu, tvrdi Željka Laslavić.

Alan Eder otkriva kako je lani iz hladnjača nestalo 450 tona svinjskih polovica. Tržišna je vrijednost inventurom ustanovljenog manjka oko 5,5 milijuna kuna. No mnogo je veći problem za ravnateljstvo robnih zaliha više od 200 milijuna kuna nevraćenoga kredita još iz 2004. godine.

U novom broju Lidera možete čitati i o podmornici Drakon 220, novom adutu tvrtke Adria-mar brodogradnja. Stvorena je domaćom pameću, slabije vojne sile mogla bi pretvoriti u prijetnju svakom potencijalnom napadaču, a za njezinu narudžbu prvi su se zainteresirali Egipćani i Indonežani. No zbog politike NATO-a, hrvatsku vladu ta podmornica ne zanima...

Donosimo i zanimljivu priču o Claudeu Jambrušiću, bivšem marketingašu koji je dosad uložio milijun eura u tri tvrtke za ekološki uzgoj goveda i junica po dalmatinskom kršu. Sada ima oko 700 krava, a vjeruje da će već za pet godina doći do desetak tisuća grla.

U bloku iz svijeta pišemo o Jacku Dorseyu, suosnivaču Twittera i Squarea, kao i o namjerama Rusije da u sklopu Euroazijske ekonomske unije uvede zajedničku valutu.

19. travanj 2024 16:30