15. listopad 2015.

Novi broj Lidera: Supermarketi postaju digitalne tržnice

lider.media
lider.media

Kupac će uskoro u supermarketu moći saznati sve podatke o svakoj jabuci koju kupuje: kemikalije kojima je tretirana, kada je i gdje ubrana, kojim je putem stigla do police... Jedino će mu jabuke koje pokaže umjesto prodavačice ili kumice upakirati i dodati – robot

U novom broju Lidera Manuele Tašler piše o trgovinama budućnosti, te kako supermarketi postaju svojevrsne digitalne tržnice.

U temi tjedna možete saznati kako iskoristiti mentora za blistavu karijeru. Kako ljudski resursi i talenti postaju jedni od osnovnih preduvjeta za konkurentnost tvrtki, tako i mentori dobivaju sve važniju ulogu. Za razliku od velikih tvrtki koje imaju pomno razrađen sustav mentoriranja, u malima se i ne razmišlja o mentorstvu iako za njega katkad nisu potrebna dodatna sredstva, piše Željka Laslavić.

O političkoj inovativnosti piše Vanja Figenwald i tvrdi: sva je sreća što stranke nude malo originalnih ekonomskih rješenja. Kod dviju velikih stranaka, naime, nije moguće naći ništa što nije konvencionalna mudrost i odavno prežvakano promišljanje ekonomije na koje u kontekstu novih ideja ne treba trošiti riječi. Male stranke ipak nude nešto inovativnija, ali najčešće samo radikalnija rješenja.

O metalskom bumu, odnosno kako metalci masovno kupuju nove strojeve da ostanu izvozno konkurentni piše Matilda Bačelić. Hrvatska je naime postala najveći kupac najsuvremenijih strojeva za obradu metala u široj regiji. Razlog je jednostavan: držanje tehnološkog koraka sa svijetom jedini je način da se zadrže strani kupci i otvore nova tržišta, pogotovu nakon niza godina bez ulaganja.

U novom broju možete čitati i o Zmajskoj pivovari, kojoj je suvlasnik nekadašnji programer, a sada majstor pivar Andrej Čapka. Ona je u izboru renomiranoga svjetskog portala Ratebeera uvrštena među deset najboljih novih ‘craft‘-pivovara u svijetu, a to priznanje osvojila je u konkurenciji čak 3800 tvrtki diljem svijeta!

Donosimo i razgovor s predsjednikom Uprave Iskona Sašom Kramarom koji ističe kako s novom kampanjom, povećanjem dostupnosti superbrzih paketa interneta, telefona i televizije te stalnim rastom prihoda Iskon kao pravi 18-godišnjak pronalazi svoje mjesto u velikoj ligi.

U bloku iz svijeta donosimo priču o Bjelorusiji i tome kako će Aleksandar Lukašenko nakon još jedne izborne pobjede uskoro ipak morati birati između Rusije i EU. Pišemo i o Angusu Deatonu, dobitniku Nobela za ekonomiju za analizu siromaštva, kao i o naprasnom ‘odlasku u mirovinu‘ Ellen Kullman, šefice kemijskog titana DuPonta vrijednog 65 milijardi dolara.