Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Za poduzetnike novca ko u priči

02. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Suprotno uvriježenom mišljenju kako novca u Hrvatskoj nema, uvjerili smo se kako novca za poduzetnike ima ko u priči

Mnogi poduzetnici ni ne znaju gdje potražiti jednu od linija, u kojima se samo ove godine skriva 14 milijardi kuna iz europske, državne i lokalnih blagajni. Zato novi broj Lidera donosi najopsežniji katalog svih vrsta pomoći, potpora, poticaja i olakšica na koje se može računati. Koje su od europskih, državnih i lokalnih potpora najizdašnije za vas su istražili Edis Felić i Miro Soldić.

Energetska ovisnost o Rusiji i Ukrajini, odnosno o njihovoj međusobnoj borbi, u nekoliko je navrata proteklih godina doslovno zamrznula Europu, stoga su čelnici 28 članica EU prije desetak dana na sastanku na vrhu u Bruxellesu poduprli prijedlog o uspostavi energetske unije. U novom broju Lidera Tin Bašić otkriva ide li Europa polako ali sigurno prema federalizaciji. Gotovo sedamdeset godina nakon Chuchillova poziva na stvaranje sjedinjenih europskih država ujedinjena Europa pokušava uspostaviti zajedničku energetsku uniju.

Ako nešto doista volite, s vremenom će stići i poslovni rezultati. Jedan od primjera ove tvrdnje je i priča o Ivani Ferenčak koju vam donosi Darija Tabulov-Truta. "Sve što sam zaradila u prvih osam godina sam ulagala", poručila je vlasnica Dizajnholika koja je osim weba odnedavno vlasnica dućana. Iako njen web promiče dobar produkt-dizajn, tek posljednjih nekoliko godina ostvaruje prihode.

Unatoč krizi ali i ulasku Hrvatske u EU i dolasku europske konkurencije, Ghetaldus optika ne samo da se othrvala izazovima već je u posljednjih 10 godina otvorila čak 32 poslovnice. Kakve planove tvrtka ima za širenje u Hrvatskoj i regiji, koliko je doista jaka konkurencija te kako se pronalaze financije za ulaganja u razvoj poslovanja, u novom broju Lidera Miri Soldiću otkrio je direktor Ghetaldus optike Krunoslav Jakovljević.

Mirovinski fondovi u posljednje su vrijeme ponovno u fokusu javnosti. Često ih se spominje kao spasioce hrvatskih autocesta, investitore u HEP, čak i ulagače u svaki projekt kojeg se Vlada sjeti. No realnost je mnogo drugačija. Da, mirovinski fondovi zainteresirani su i za autoceste i za HEP i za svaku kompaniju koju država želi privatizirati. No hoće li doista uložiti novac svojih članova u takve projekte, naše buduće mirovine, to je potpuno drugo pitanje na koje je odgovor dobio Tin Bašić u razgovoru s čelnicima AZ fonda, Raiffeisen mirovinskih fondova, PBZ/CO fonda i Erste Plavog fonda.

Spajanje Heinza i Krafta u novoga prehrambenog diva izazvalo je pozornost tržišta, ali pitanje je hoće li to donijeti rast tvrtkama koje stagniraju. Investitori i uprave na to odmahuju, odgovor je za njih u rastu Kraftove snage s pomoću Heinzove mreže, kombinirano s rezanjem troškova. No, tko iili što će presuditi u novom broju Lidera otkriva Vanja Figenwald.

Znate li tko je Gulnara Karimova? Uzbečka "princeza" koja je zaradila ni manje ni više već milijardu dolara i to na ucjenama i korupciji. Jasmina Trstenjak u novom broju Lidera predstavlja profil kćerke uzbečkog diktatora Islamova Karimova koja se toliko otela kontroli da ju je tata stavio u kućni pritvor. Doktorici političkih znanosti školovanoj na Harvardu najdraže su žrtve bile teleoperateri, ali nije prezala ni od drugih oblika organiziranoga kriminala poput pranja novca i krivotvorenja. Istraga protiv nje vodi se u deset država EU i SAD-u, a sada i u Uzbekistanu.

20. travanj 2024 08:03