Aktualno Poslovna scena Preporučeno Preporuka urednika

Novi broj Lidera – Zapošljavanje: Država troši 200.000 kuna za svako radno mjesto

zapošljavanje
Kata Pranić

Lider se u novom broju dodirnuo osinjeg gnijezda – tržišta rada. Ministar Marko Pavić hvali uspjehe svog ministarstva, premda su oni u segmentu zapošljavanja prilično diskutabilni. Vojska SOR-ovaca i dalje puni privatne i javne institucije, što poslodavcima naravno godi, a pripravnici nisu tako primamljiva vrsta.

U ovogodišnjim mjerama zapošljavanja u prvom su planu pripravnici, ali ideja je propala jer država poslodavcima i dalje isporučuje besplatne radnike, one na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.
Od planiranih 9196 pripravnika, koliko je u skladu sa Smjernicama za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja trebalo biti zaposleno ove godine, u prvih sedam mjeseci, prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), posao je dobilo samo njih 243 ili 4,5 posto od planiranoga. U privatnom sektoru zaposleno je 233 pripravnika, a u javnome desetero. Poslodavci su u tom istom razdoblju podnijeli samo 479 zahtjeva za zapošljavanje pripravnika.

Doda li se tomu više od šest tisuća onih na stručnom osposobljavanju i samozaposlenih, država je u prvih sedam mjeseci zaposlila 6685 osoba. Nastavi li zapošljavanje istim tempom, s 2,6 milijardi kuna predviđenih za mjere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini država će zaposliti 13.000 osoba i za svaku će potrošiti 200.000 proračunskih kuna.

Što se tu može i mora napraviti čitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari