Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Zdrava hrana - Nađite svoje mjesto u najbrže rastućem biznisu

30. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Dvoznamenkasti rast prihoda danas je nedostižan većini tvrtki i djelatnosti u Hrvatskoj, no tržište organskih ili ekoproizvoda – od proizvodnje do prodaje – bilježi upravo takav, strelovit uspon.

Dvadesetak većih proizvođača lani je raslo od 14 do 280 posto! Doda li se tomu velik rast odjela zdrave hrane u trgovačkim lancima, organska hrana najpropulzivniji je dio hrvatskoga gospodarstva. Hrvatska je 2011. zabilježila najveći rast prodaje ekoloških proizvoda u Europi, i to 20 posto u odnosu na 2010., kad je promet bio 69 milijuna eura. U 2012. bili smo također visoko na ljestvici europskih tržišta po udjelu ekoproizvoda, koji je kod nas bio 2,2 posto. Upravo taj niski udjel dodatni je argument za tvrdnju da to područje ima golem prostor za rast. Zato ne začuđuje što broj certifi ciranih ekoloških proizvođača kod nas (većinom je riječ o obiteljskim poljoprivrednim gos- podarstvima – OPG-ovima) raste iz dana u dan. Primjerice, 2002. bila su registrirana samo dva ekološka proizvođača, a samo ove godine registrirano je 255 novih, pa su danas 1864 na popisu Ministarstva poljoprivrede.

Popis tvrtki koje najbrže rastu u ekohrani kao i analizu tržišta Danijele Dujmović Ojvan potražite u našem novom broju!

Jeste li se ikada zapitali zašto korporacije znaju propasti kada se ne uspiju dovoljno brzo prilagoditi promjenama u okolini? Je li vam poznato da je prosječni životni vijek najboljih 500 američkih tvrtki pedesetih godina bio 75 godina, a danas je 10? Znate li da velike korporacije poput Siemensa, Volkswagena, Deutsche Banka, Philipsa ili Deutsche Telekoma kontinuirano ulažu u izučavanje budućnosti?

Sposobnost predviđanja utječe na naše ponašanje u budućnosti te je ključno za stvaranje i održavanje životnog stila pojedinca, grupe ili nacije. Više pročitajte u našoj temi tjedna Vedrana Antoljaka.

Tu je i analiza poslovanja Janafa - tvrtke koja bi mogla bi procvjetati, kako i dolikuje muškarcima u 40-ima. Bar kratkoročno. Jer trenutačno ima mnogo ekonomskih i geopolitičkih prednosti, a samo jedan (vječni) nedostatak - neiskorištene kapacitete. Unatoč tome u dobroj je poziciji. Zašto, saznajte u tekstu Jasmine Trstenjak.

 Uz novi broj potražite i poseban prolog o štednji!

16. travanj 2024 08:41