Poslovna scena
StoryEditor

Novi koncesionar preuzeo Zračnu luku Zagreb, sindikati nepovjerljivi

05. Prosinac 2013.

Zračnu luku Zagreb (ZLZ) danas je preuzeo novi koncesionar tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je najavila da će u iduće tri godine izgraditi novi putnički terminal i druge sadržaje, povećati promet i zadržati sve sada zaposlene s istim pravima idućih pet godina u što sve Koordinacija sindikata ZLZ-a baš i ne vjeruje.

Preuzimanje je obavljeno temeljem koncesijskog ugovora i prve uplate na račun ZLZ-a od 2 milijuna eura, a sindikalist iz spomenute Koordinacije Ante Dujić danas je na ZLZ-u novinarima kazao da je taj koncesijski ugovor samo "nastavak onog što smo u Hrvatskoj već puno puta vidjeli te da će na kraju sve to platiti hrvatski građani i još više zaposleni ZLZ-a".

Ne sviđa im se što je ugovor puno puta mijenjan i što još nije objavljen, a ne bi ga, kako kaže, ni čudilo da se ne objavi ni idućih 30 dana, kako neki govore, iako su resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić i francuski predstavnik koncesionara jučer najavili da će se ugovor objaviti vrlo skoro.

Rokovi su i inače u tom cijelom postupku toliko puta pomicani i probijeni da je, kaže Dujić, smiješno više i spominjati bilo kakve rokove pa tako i one za objavu ugovora, a sve je po njegovoj ocjeni stvar političke odluke koja nema veze ni sa ekonomijom niti sa uobičajenim poslovnim postupcima.

Koordinacija sindikata Zračne luke Zagreb ne vjeruje ni da će sva prava radnika ZLZ-a biti zaštićena u idućih pet godina, tim više što ‘servis agreement‘ ili ugovor o pružanju usluga između koncesionara i njegovih tvrtki-kćeri traje samo tri godine što, kako smatraju, stvara sumnju u najave o sigurnosti i zaštiti radnika.

Dujić se osvrnuo i na financijsku stranu priče jer su jučer, kako je kazao, objavljene nove brojke i iznosi koji se prije nisu čuli, poput onog što je kazao resorni ministar o mogućoj milijardi eura od koncesije, a prije godinu i pol smo slušali o 2 milijarde i više.

To su po Dujiću ustupci države prema koncesionaru i pita se koliko je još takvih ustupaka.

Kako zaposlenima nije baš jasno kada prelaze u novu tvrtku sindikat je, po riječima Dujića, već danas pozvao radnike da se ako se ne slažu s prelaskom jave sindikatu koji planira pokrenuti sudske postupke.

Na upit razmišljaju li o štrajku ako im Vrhovni sud pozitivno odgovori, Dujić je kazao da štrajk nije cilj nego sredstvo, a s obzirom da je država priznala novog koncesionara s njim će htjeli ne htjeli morati voditi razgovore.

Stoga je danas pred novinarima Dujić i pozvao koncesionara da sjedne sa sindikatima za stol i da pokušaju razgovarati i dogovoriti se o svemu.

25. travanj 2024 19:13