Poslovna scena
StoryEditor

Novi posao Končara u Norveškoj vrijedan 13,4 milijuna eura

16. Svibanj 2013.

Tvrtka Končar-Generatori i motori (GIM) u Oslu je sklopilo ugovor za obnovu i povećanje snage dva cijevna agregata za Hidroelektranu (HE) Klosterfoss u Norveškoj, a ugovor je vrijedan 13,4 milijuna eura, izvjestili su danas iz Končara.

Nakon obnove agregati će imati ukupnu instaliranu snagu 15,6 MVA (megavoltampera).

Ugovor s norveškim proizvođačem električne energije, tvrtkom Akershus Energi, vrijedan je 13,4 milijuna eura, dobiven je u konkurenciji najvećih svjetskih proizvođača generatora, a nastavak je uspješnog izvoza Končara u skandinavske zemlje, navodi se u priopćenju.

Naime, Končar-GIM je za norveško tržište isporučio opremu za 11 malih hidroelektrana, a u tijeku je proizvodnja opreme za još četiri male hidroelektrane (u sklopu višegodišnjeg ugovora s norveškom firmom Smakraft).

Osim toga, isporučen je i generator snage 35 MVA za HE Dale, a pri završetku je i projekt rehabilitacije zadnjeg od četiri generatora, snage 37 MVA, za hidroelektranu Binga na Filipinima koja je u vlasništvu norveškog SN Powera i lokalne grupe Aboitiz.

Predsjednik Uprave Končar-Generatora i motora Roman Nota ističe kako Končar, osim u Norveškoj, bilježi uspjeh i u ostalim skandinavskim zemljama za koje je do sada ugovorio generatore za ukupno 45 većih i manjih hidroelektrana, a trenutno je u raznim fazama realizacije čak osam ugovora za hidroelektrane u Finskoj.

26. travanj 2024 03:07