Poslovna scena
StoryEditor

Novim dionicama želi se prikupiti 194 milijuna kuna

04. Listopad 2014.

Iako je Uprava Đure Đakovića na čelu s Tomislavom Mazalom prošli tjedan najavila tvrtkino restrukturiranje i otpuštanje više od dvjesto radnika, u Sindikatu metalaca, ponavljajući da u toj slavonskobrodskoj tvrtki nema viška radnika nego manjka posla, smatraju da nije riječ o dramatičnu potezu.

Riječ je, objasnio je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskih sindikata (SMH-IS) Antun Štivić, o dobrovoljnom odlasku radnika koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu i prihvaćaju sporazumne otkaze uz otpremninu. Takvih je u ovom trenutku stotinjak i taj proces već traje neko vrijeme; od ljeta je tako otišlo 60-ak radnika.

Čini se da ni od toga doborovoljnog odljeva ljudi neće biti ništa do kraja godine jer najprije treba provesti najavljenu dokapitalizaciju Društva da bi Đuro Đaković mogao isplatiti otpremnine za toliko radnika. U Sindikatu nisu oduševljeni ni s takvim otpuštanjima i smatraju da je za Đuro Đaković broj od tisuću radnika minimum (sada ih je 1126). Neprihvatljivim smatraju najavu Uprave da bi se broj zaposlenih trebao smanjiti na 806 radnika, u što nije uključeno 117 radnika koji odlaze u posebno društvo koje će se baviti elektromontažerskom djelatnošću. No sindikalne su želje jedno, a stvarnost drugo, i glavni je problem što bi za toliku zaposlenost Đuro Đaković trebao imati mnogo više posla nego što ga ima.

Aktualni predsjednik Uprave Mazal, kojemu je u rujnu mandat produljen za šest mjeseci, priznao je da su za loše poslovanje, koje sada već traje prilično dugo, krive loša prodaja i orijentiranost na domaće trište te državne poslove umjesto na strana tržišta. Spas za posrnuloga Đuru očekuje se od dokapitalizacije i novih vlasnika koji bi trebali stabilizirati poslovanje, ojačati tvrtku i otvoriti nove poslove i tržišta. Prema neslužbenim informacijama, prvi krug dokapitalizacije emisijom novih dionica, ako se dobije potrebna dozvola, trebao bi početi 1. studenoga.

Očekivani je prihod oko 194 milijuna kuna, a dokapitalizacija bi se trebala provesti javnom ponudom dionica u tri kruga uz pravo prvenstva postojećih dioničara. Odredit će se cijena od najmanje 20 do najviše 60 kuna, ovisno o potražnji ulagača. Trenutačno u vlasničkoj strukturi Đure Đakovića država ima udio od 41,07 posto, a najveći su mali dioničari Nenad Bakić s više od 10 posto dionica i Lukšić grupa s oko šest posto dionica.

20. travanj 2024 04:57