Poslovna scena
StoryEditor

O čemu su predstavnici Agrokora razgovarali sa slovenskim poduzetnicima?

01. Travanj 2015.

Poslovni klub slovensko-hrvatskih gospodarstvenika organizirao je u srijedu poslovni doručak Agrokora i 20-tak poduzetnika, uglavnom slovenskih dobavljača. Doručku su, među ostalima, prisustvovali i Damir Kuštrak, član Nadzornog odbora Agrokora, Jure Radoš, direktor nabave u Konzumu Hrvatska, Tomislav Čizmić, direktor Mercatora u Hrvatskoj te veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj, Vojko Volk.

Radoš i Čizmić prisutnima su predstavili rezultate poslovanja Konzuma i Mercatora, šest mjeseci nakon Agrokorove akvizicije Mercatora te najavili neke nove investicije, kao što su gradnja distributivnih centara u Beogradu, Ljubljani i Sarajevu te novi koncept trgovačkih centara. Poduzetnike je zanimalo kako se Konzum i Mercator nose sa sve većom konkurencijom diskontera poput Lidla, na što je Radoš odgovorio da se bilo koji Konzumov supermarket može nositi sa takvom konkurencijom ako ozbiljno prati i „mečira“ kupce u svojoj robnoj marci. – Diskonteri imaju 1.500, a mi 20.000 proizvoda. Naš zadatak je da sa svojim proizvodima iste kvalitete cjenovno konkuriramo sa njih 1.500, a ostalo je dodatna ponuda za kupce – objasnio je Radoš. Predstavnici Agrokora obvezali su se i da će zajedno s dobavljačima raditi na izgradnji kategorija proizvoda te im poručili da se fokusiraju na kategorije u kojima su najkonkurentniji, a ne da „lutaju“, otvarajući nove kategorije u kojima imaju žestoku stranu konkurenciju. – Proizvodnja u regiji je vrlo rascjepkana i podržat ćemo konsolidaciju prerađivačke industrije. Želimo biti partneri proizvođačima u cijeloj regiji i njihove proizvode dovesti na police trgovina na svim tržištima – poručio je Radoš.    

Pola godine nakon Agrokorove akvizicije Mercatora na svih pet tržišta Adria regije koju čine Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora, Konzum i Mercator ostvaruju ukupno šest milijardi eura prihoda, dok sljedeći najveći konkurent Lidl ostvaruje milijardu eura. Konzum drži tržišta Hrvatske i BiH, a Mercator Slovenije, Srbije i Crne gore i zajedno imaju dvije tisuće prodavaonica na milijun četvornih metara prodajne površine. Nakon akvizicije, u zadnjem kvartalu prošle godine prodaja u Srbiji je ostvarila 11 posto veći promet po četvornom metru nego u istom razdoblju 2013. godine, u Sloveniji je rast iznosio sedam posto, a u BiH pet posto. Prošle godine je, prema riječima Radoša, Mercator započeo i ciklus ulaganja u konkurentnost, odnosno spustio je cijene kako bi konkurirao diskonterima.

Tomislav Čizmić objasnio je proces konsolidacije dvaju tvrtki nakon pripajanja, u svrhu kojeg je oformljen tzv. post merger ured, zadužen za integraciju poslovanja u regiji. Integracija se radila na dva polja: operativna integracija trgovina i brendova i optimizacija poslovanja dvaju kompanija.  – Detektirali smo 20 područja sinergija (menadžment kategorija, logistika, loyality sustavi itd) i formirali 100 radnih grupa u pet zemalja. Sve je odrađeno nevjerojatnom brzinom i rezultati su iznad očekivanih – zaključio je Čizmić.

26. travanj 2024 23:22