12. svibanj 2015.

Objavljen globalni indeks 500 najvećih obiteljskih tvrtki, Agrokor jedini na listi iz Hrvatske

lider.media
lider.media

U suradnji s revizorsko-konzultantskom tvrtkom EY, Centar za obiteljske tvrtke Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj objavio je globalni indeks obiteljskih tvrtki. Indeks rangira najveće obiteljske tvrtke u svijetu, javne i privatne, te demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju obiteljske tvrtke imaju u današnjem globalnom gospodarstvu.

Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP-u 2013. godine sudjelovali sa 6,5 trilijuna dolara - više nego što su francusko i njemačko gospodarstvo doprinijeli zajedno, dok su iste godine te obiteljske tvrtke zaposlile 20,9 milijuna ljudi. Indeks obuhvaća 500 najvećih obiteljskih tvrtki diljem svijeta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mjestu, kao jedina tvrtka na listi iz naše regije.

Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska, ističe kako većina obiteljskih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu.

- Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspjehu obiteljskih tvrtki jasan proces izbora nasljednika. Pritom uspješne obiteljske tvrtke gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju točku. Bit će zanimljivo vidjeti kako će naše obiteljske tvrtke pristupiti tom procesu s obzirom da ih većinom vodi prva generacija osnivača. Vani nas obitelji traže pomoć pri sastavljanju takozvanog „obiteljskog ustava“ kojim rješavaju odnose unutar obitelji i pristup vođenju poslovanja, ali ovdje još nismo dobili takav zahtjev - kaže Horvat.

Činjenica da je više od 40% spomenutih tvrtki u obiteljskom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspješne u ovim procesima i vođenju biznisa.

Cjelokupna lista i detalji indeksa mogu se naći na internet stranici www.familybusinessindex.com.