Poslovna scena
StoryEditor

Objavljeni natječaji za 100 milijuna kuna iz Poduzetničkog impulsa

11. Veljača 2013.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je prve natječaje iz programa ‘Poduzetnički impuls 2013.‘, a riječ je o natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava za pet aktivnosti u okviru Mjere A - Razvoj mikropoduzetništva i obrta, u iznosu od 25,3 milijuna kuna te Mjere B - Jačanje konkurentnosti poduzetnika i obrtnika u iznosu od 74,8 milijuna kuna.

Pozivi traju do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. listopada ove godine. Prema objavljenim javnim pozivima, za aktivnost Mikro poduzetništvo i obrt osigurano je 11,56 milijuna kuna, za Poduzetništvo kreativnih industrija 3 milijuna kuna, za Mlade i početnike u poduzetništvu 5,7 milijuna kuna, za Zadružno poduzetništvo 2 milijuna kuna i za Jačanje poslovne konkurentnosti klastera 3 milijuna kuna.

Pritom je za poticanje mikro poduzetništva i obrta, poduzetništva kreativnih industrija, mladih i početnika najniži iznos potpore koji se može dodijeliti 20 tisuća kuna, a najviši iznos potpore 250 tisuća kuna.

Za jačanje zadružnog poduzetništva najniži iznos potpore je također 20 tisuća kuna, a najviši 250 tisuća kuna, dok je najviši iznos pojedinačne potpore koji se može dodijeliti za klasterske inicijative 250 tisuća kuna, a za operativne klastere 500 tisuća kuna kuna.

Kod mjere Jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika, za koju je namijenjeno 74,8 milijuna kuna potpora, najniži iznos potpore je 250 tisuća kuna, a najviši iznos 1,4 milijuna kuna.

Davatelji državnih potpora su Ministarstvo poduzetništva i obrta i HAMAG Invest, a bespovratna sredstva dodjeljuju se sukladno državnom proračunu za 2013. i projekcije za 2014. i 2015. godinu.

U okviru svih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva i HAMAG Investa, svakom pojedinačnom podnositelju prijave može se dodijeliti samo jedna potpora, navodi se u javnim pozivima.

Program poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls 2013.", koji je Vlada usvojila potkraj siječnja, vrijedan je 730,5 milijuna kuna i ima četiri glavna programska područja - sustav potpora, financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, EU projekti te institucionalna podrška.

25. travanj 2024 14:57