Poslovna scena
StoryEditor

Obustavljena trgovina dionicama Žita, Podravka kupuje većinski udjel?

21. Travanj 2015.

Ljubljanska burza privremeno je u utorak ujutro obustavila trgovanje dionicama Žita zbog postupka prodaje većinskog udjela u toj slovenskoj tvrtki, a pojedini slovenski mediji prenose da će ga kupiti Podravka.

Danas bi službeno trebalo biti objavljeno da će slovensku pekarsko-konditorsku skupinu Žito kupiti Podravka, objavio je u utorak rano ujutro Slovenski radio, a prenosi i poslovni list Finance u on-line izdanju.

Podravka se zadnjih tjedana spominjala kao favorit u završnim pregovorima za kupnju 51-posto Žita u vlasništvu Slovenskog državnog holdinga (SDH), investicijskog fonda Nove Ljubljanske banke i nekih drugih povezanih investicijskih fondova i osiguravajućih tvrtki. U ‘igri‘ za kupnju bio je i jedan investicijski fond iz Litve.

Podravka će nakon preuzimanja većinskog udjela morati objaviti i ponudu o preuzimanju ostalih dionica po istoj cijeni dionice koju je dogovorila s većinskim prodajnim konzorcijem, prenose mediji u Sloveniji.

Vlasnici Žita su, po neslužbenim navodima, s Podravkom postigli cijenu od 168 eura za dionicu. Uz informaciju o prodaji Žita slovenski mediji navode da je Podravka s gotovo pola milijarde eura godišnjih prihoda najveći proizvođač prehrambenih proizvoda u regiji, da ima jaku potporu hrvatskih mirovinskih fondova te da se preuzimanjem slovenske tvrtke s godišnjim prihodima od 110 milijuna eura vratiti u pekarsku djelatnost, koju je najprije mislila zanemariti.

Prenose se i neka mišljenja kako je Slovenija pogriješila što je dopustila da velike slovenske tvrtke za proizvodnju hrane i pića ili trgovina sve više dolaze u strane ruke, pri čemu uz prodaju Žita spominju prodaju Mercatora Agrokoru te nedavnu prodaju slovenskih pivovara nizozemskom Heinekenu.

19. travanj 2024 18:39