Poslovna scena
StoryEditor

Obveznici fiskalizacije smiju u blagajni imati do 100.000 kn

29. Kolovoz 2013.

Plaćanje i naplata preko računa pravilo je za poslovne subjekte i fizičke osobe, a gotovinska plaćanja i nap-lata dopušteni su za zakonom propisane namjene i uz poštovanje ograničenja uređenih u nekoliko propisa.

Tvrtke smiju naplatiti svoje potraživanje u gotovu novcu, ali najviše do iznosa od 105.000 kuna. To je ogra-ničenje propisano Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma i obvezuje sve subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost. Limit od 105.000 kuna odnosi se na naplatu prodanih dobara i pruženih usluga, prodanih nekretnina, primanje zajmova i prodaju prenosivih vrijednosnih papira i udjela, a primje-njuje se i kod nekoliko međusobno povezanih gotovinskih transakcija.

Prema propisima o fiskalizaciji, obveznicima fiskalizacije dopušteno je gotovinom plaćati nabave dobara i usluga primljenih od drugih obveznika fiskalizacije, ali najviše do iznosa od 5000 kuna po računu. Obveznik fiskalizacije smije gotovinom platiti neograničen broj pojedinačnih računa, uz uvjet da nijedan račun ne gla-si na svotu veću od 5000 kuna. Za poslovne subjekte koji nisu obveznici fiskalizacije nema propisanih ogra-ničenja pri plaćanju gotovinom za nabavljena dobra i usluge. Primjerice, neprofitna organizacija ili ustanova koja nije obveznik poreza na dobit i ne obvezuju je propisi o fiskalizaciji smije gotovinom plaćati nabave dobara i usluga bez ograničenja.

Stroži propisi

Nikome nisu dopuštena gotovinska plaćanja obrtnicima i drugim fizičkim osobama koje obavljaju samostal-nu djelatnost. Nabave dobara i usluga kupljene od obrtnika, odvjetnika, javnog bilježnika, taksi-prijevoznika i drugih fizičkih osoba moraju se platiti isključivo na žiro-račun tih fizičkih osoba. Zakon o porezu na doho-dak obvezuje da se sva plaćanja koja poslovni subjekti obavljaju fizičkim osobama obavljaju doznakom na žiro-račune tih osoba, a samo je iznimno, za svrhe i do visine određene Pravilnikom o porezu na dohodak, dopušteno plaćanje na tekući račun odnosno plaćanje u gotovini. Odredbe propisa o porezu na dohodak od 5. srpnja 2013. godine znatno su postrožene i nastavno od tog datuma zabranjuju isplatu plaće u gotovu novcu. Plaća se smije isplaćivati samo doznakom na tekući, štedni ili žiro-račun radnika, više nije dopuštena isplata u gotovu novcu. U gotovu novcu smiju se isplaćivati samo neoporezivi primici po osnovi naknada troškova prijevoza, dnevnice i naknade troškova službenih putovanja te potpore, nagrade i otpremnine koje poslodav-ci isplaćuju radnicima kao neoporezive primitke.

Ako se neki od tih primitaka isplaćuje u svoti koja prelazi propisane neoporezive iznose, dio koji podliježe oporezivanju i obvezi plaćanja doprinosa treba doznačiti na radnikov štedni ili tekući račun.Primici od dividendi i udjela u dobiti također se od 5. srpnja 2013. godine ne smiju fizičkim osobama ispla-ćivati u gotovu novcu nego doznakom na bilo koji račun otvoren u kreditnoj instituciji.

Prema izmijenjenim propisima o porezu na dohodak, dopušteno je stipendije i zarade učenika i redovitih studenata ostvarene za rad preko ovlaštenih posrednika isplaćivati na tekući ili štedni račun učenika odnosno studenta (do 4. srpnja 2013. bila je propisana obveza isplate na žiro-račun).

Maksimum u blagajni

Poslovni subjekt smije između dva radna dana zadržati gotov novac u blagajni samo do visine blagajničkog maksimuma. Oni koji nisu obveznici fiskalizacije samostalno uređuju svotu blagajničkog maksimuma, a za obveznike Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom ograničen je iznos blagajničkog maksimuma. Za mi-krosubjekte i za fizičke osobe blagajnički maksimum može iznositi do 10.000 kuna, za male subjekte do 30.000 kuna, za srednje do 50.000, a za velike poslovne subjekte i za mjenjačnice do 100.000 kuna.

Sve što poslovni subjekt tijekom radnog dana naplati dužan je položiti na transakcijski račun u poslovnoj banci. U blagajni smije zadržati samo iznos do visine blagajničkog maksimuma. Ako je dnevna naplata ma-nja od blagajničkog maksimuma, ne mora se svakog dana polagati gotovinu na transakcijski račun, smije je zadržati u blagajni sve dok ukupna svota ne premaši blagajnički maksimum.

Sve to ne vrijedi za poslovne subjekte koji u evidenciji Financijske agencije imaju zabilješku o dospjelim nenaplaćenim obvezama pa im je račun blokiran. Oni uopće ne smiju plaćati gotovinom, dužni su sve napla-ćene iznose gotova novca svakog dana polagati na svoj račun i ne smiju zadržavati gotov novac u blagajni.

26. travanj 2024 06:03