Poslovna scena
StoryEditor

Obveznici PDV-a prijave moraju dostavljati elektronski

04. Travanj 2013.

Posljednjim izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 147/08. -136/12.), koje su na snazi od 15. prosinca 2012. godine, proširen je krug poreznih obveznika koji su obvezni Poreznoj upravi elektroničkim putem dostavljati obrasce i porezne prijave.

Do tada se ta obveza odnosila na velike i srednje poduzetnike i sve obveznike poreza na dodanu vrijednost čija je vrijednost godišnjih isporuka oporezivih PDV-om premašivala 800 tisuća kn, bez PDV-a. Prema izmijenjenim poreznim pravilima, obveznici dostavljanja poreznih prijava elektroničkim putem su, osim srednjih i velikih poduzetnika, sve pravne i fizičke osobe koje su obveznici PDV-a, neovisno o vrijednosti godišnjih oporezivih isporuka i neovisno o tome jesu li u sustavu PDV-a dobrovoljno ili su to prema sili zakona zato što im je godišnji promet koji podliježe oporezivanju veći od 230 tisuća kn. Naime, od 1. siječnja 2013. godine znatno je smanjen broj obveznika PDV-a jer su brojne fizičke i pravne osobe iskoristile mogućnost izlaska iz sustava zato što im je u 2012. godini oporezivi promet bio manji od 230 tisuća kn.

Porez na dobit: veliki i srednji Iako su odredbe izmijenjenoga Općeg poreznog zakona stupile na snagu polovinom prosinca 2012., uvažavajući spoznaju da će brojni obveznici PDV-a iskoristiti mogućnost izlaska iz sustava PDV-a, što ih automatski isključuje iz obveze podnošenja poreznih prijava elektroničkim putem, Porezna uprava izašla je u susret poreznim obveznicima i dozvolila ispostavljanje poreznih obrazaca za prosinac 2012. i prijava za cijelu 2012. godinu u pisanom obliku. Počevši od siječnja 2013. svi obveznici PDV-a moraju mjesečne ili tromjesečne obrasce dostavljati putem sustava e-porezna. To ih obvezuje da prethodno u Financijskoj agenciji pribave odgovarajući certifikat i da u Poreznoj upravi registriraju digitalni certifikat popunjavanjem predviđenog obrasca punomoći.

Pravne i fizičke osobe koje su obveznici PDV-a moraju sva izvješća koja se dostavljaju Poreznoj upravi dostaviti u elektroničkom obliku. No, i prema drugim propisima određene su obveze dostavljanja nekih obrazaca u elektroničkom obliku za subjekte koji nisu obveznici PDV-a. Tako je Pravilnikom o porezu na dobit za poslovne subjekte koji su prema propisima o računovodstvu razvrstani u velike i srednje propisana obveza podnošenja prijave poreza na dobit u elektroničkom obliku (poduzetnik koji obavlja oslobođene promete može biti klasificiran kao velik ili srednji, a da nije obveznik PDV-a). Mali poduzetnici koji nisu obveznici PDV-a mogu prijavu poreza na dobit podnijeti u papirnatom obliku, a mogu i elektroničkim putem.

I porez na dohodak Ustanove, udruge i druge organizacije koje nisu obveznici PDV-a, a zapošljavaju više od 100 radnika, obvezne su prema Pravilniku o porezu na dohodak dostavljati mjesečne obrasce ID u elektroničkom obliku. Ista je obveza propisana za dostavljanje godišnjih poreznih kartica o isplaćenoj plaći. 

Način dostavljanja poreznih prijava i drugih obrazaca elektroničkim putem, način dostavljanja priloga u prijavu, mogućnost naknadnih ispravaka dostavljenih prijava, potvrda primitka i dostavljanje obavijesti o nemogućnosti preuzimanja poslanih podataka detaljnije su uređeni Pravilnikom o podnošenju poreznih prijava i drugih podataka elektroničkim putem. Elektroničko dostavljanje poreznih prijava i obrazaca za poreznog obveznika donosi niz prednosti, od pojednostavljene komunikacije s poreznim tijelom, uštede vremena i troškova, do povećane ažurnosti u ispunjavanju propisanih obveza.

20. travanj 2024 06:04