Poslovna scena
StoryEditor

Od 10 tvrtki samo 20 milijuna kuna

04. Listopad 2014.

U posljednje tri godine industrija igara na sreću na automatima državi je uplatila ukupno 2,6 milijardi kuna. Prema podacima koje smo dobili od Porezne uprave, tvrtke koje se bave priređivanjem igara na sreću na automatima u 2011. godini u proračun su uplatile 948 milijuna kuna, u 2012. 784 milijuna, a lani 868 milijuna kuna.

Trenutačno u Hrvatskoj licenciju za priređivanje igara na sreću na automatima ima 40 tvrtki plus Hrvatska lutrija, kojoj je na čelu Danijel Ferić, a Vlada je nedavno dozvolila da se taj broj poveća na njih 50. Zbog tog povećanja Vlada očekuje pozitivan fiskalni učinak za proračun u 2015. godini od 20,4 milijuna kuna. Budući da je riječ o industriji koja u jednoj godini državi uplati stotine milijuna kuna, postavlja se pitanje zašto će 10 novih društava u proračunu sudjelovati s tako malo novca.

- S obzirom na to da u prvoj godini poslovanja ta trgovačka društva imaju velike troškove ulaganja u poslovne prostore, kupnje ili najma automata za igre na sreću, kao i ostale troškove koji proizlaze iz poslovanja te budući da se u navedenom razdoblju prilagođavaju tržišnim uvjetima, ta društva u prvoj godini poslovanja u prosjeku otvaraju jedan do dva automat-kluba s prosječno 30 odnosno 60 automata za igre na sreću. Uzimajući u obzir navedene razloge, očekuje se da bi se od dodatno dodijeljenih deset prava priređivanja igara na sreću na automatima trgovačkim društvima ostvario dodatni prihod državnog proračuna u iznosu od 20,4 milijuna kuna u 2015. godini po osnovi naknada od priređivanja igara na sreću - objašnjavaju iz Porezne uprave.

Tri su razine godišnjih naknada koje moraju plaćati tvrtke koje se bave priređivanjem igara na sreću na automatima, ovisno o vrsti automata. Prema podacima s internetskih stranica Porezne uprave, moraju plaćati 10.000 kuna po automatu. Godišnja naknada u automat-klubu na elektroničkom ruletu do šest igraćih mjesta iznosi 40.000 kuna, a naknada za iste automate s više od šest mjesta je 50.000 kuna.

06. svibanj 2024 23:56