Aktualno Poduzetnici Poslovna scena Preporučeno

Od 21,9 milijardi kuna neto dobiti, 80,2 posto ostvarili poduzetnici u četiri županije

Mini MBA
Lider
Autor Lider

Prema rezultatima poduzetnika u 2017. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, što potkrepljuju podaci prezentirani u tablici 1.

Vrijedi istaknuti da su od 21,9 milijardi kuna neto dobiti, 80,2 % ostvarili poduzetnici u četiri županije: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima sjedište ima 71 241 poduzetnika (59,3 %). Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb prvorangirani su po svim prezentiranim kriterijima.

>>>Hrvatski poduzetnici lani ostvarili 21,9 milijardi kuna neto dobiti

Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Zagrebačke županije, na trećem Splitsko-dalmatinske, a na četvrtom Primorsko-goranske županije.

Poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu po neto dobiti, a poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije na trećem, čija je neto dobit u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća za 48,0 %. Poduzetnici Istarske županije su u 2017. godini iskazali neto gubitak i na posljednjem su mjestu, dok su u 2016. godini ostvarili neto dobit, što ih je rangiralo na treće mjesto. Osnovni je razlog gubitak razdoblja u 2017. godini društva Uljanik d.d., koje je 2016. ostvarilo dobit.

>>>Uljaniku treba hitno restrukturiranje, razgovori s Fincantierijem o ‘3. maju’ idu u dobrom smjeru

Osim poduzetnika Istarske županije, konsolidirani (neto) gubitak u 2017. godini ostvarili su i poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, za razliku od 2016. godine kada su ostvarili pozitivan financijski rezultat. Poduzetnici Šibensko-kninske županije iskazali su neto dobit u 2017., u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvarili neto gubitak.

Prema kriteriju neto dobiti, poduzetnici Zadarske županije na petom su mjestu u odnosu na 12.-to mjesto u 2016. godini, dok su poduzetnici Dubrovačko-neretvanske županije na osmom mjestu u odnosu na četrnaesto mjesto u 2016. godini. Izneseni prikaz ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta na području određene županije.

Komentari