Poslovna scena
StoryEditor

Od 400 poduzetničkih zona pola nije krenulo s nikakvim aktivnostima

24. Srpanj 2012.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras tijekom svog posjeta Karlovačkoj županiji potpisao je dva ugovora kojim Ministarstvo sufinancira ulaganja Karlovačke županije u Poduzetničku zonu Korana u naselju Logorištu, te u Poslovnu zonu Lug u Ozlju.

Riječ je o sredstvima od milijun kuna za zonu Korana i 737 tisuća kuna za zonu Lug, odobrenima temeljem natječaja Ministarstva poduzetništva i obrta za izgradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama u iznosu od ukupno 42 milijuna kuna. Iako su po zbirnom popisu želja jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji kao projekti kandidirane čak 62 poduzetničke zone, za sada ih djeluje devet i ukupno zauzimaju površinu od oko 300 hektara. U formiranje tih zona, kazao je župan Ivan Vučić, uključujući i infrastrukturu, do sad je uloženo 87 milijuna kuna sredstava gradova i općina, iako je predračunski iznos za sve to trebao iznositi 204 milijuna kuna, u čemu bi bila i sredstva Županije i Ministarstva gospodarstva, a četiri posto je udio vrijednosti prodanih parcela u zonama.

Zona Korana u Logorištu veličine 40-tak hektara podijeljena je na 60 parcela različitih površina, od kojih je do sad tijekom nekoliko godina što prodano, što predugovorima rezervirano njih 57, po cijeni od 30 do 37 kuna po četvornom metru. U zoni Korana, u koju je do sad uloženo 40,5 milijuna kuna trenutno posluje osam subjekata s ukupno 350 zaposlenika, iako je, dodao je župan Vučić, njen potencijal zapošljavanja oko tisuću ljudi. Uključujući i zonu Korana, Karlovačka županija do sad je uložila ukupno 29,2 milijuna kuna sredstava iz vlastitih prihoda i u ostalih nekoliko aktivnih poduzetničkih zona na području Karlovačke županije. Potpisavši ugovor o dodjeli milijun kuna Poduzetničkoj zoni Korana, ministar Maras kazao je da je taj natječaj, na koji se još tijekom ljeta mogu javiti jedinice lokalne samouprave, otvoren do kraja rujna, te da će se još početkom kolovoza i na kraju natječaja donositi odluke o daljnjih dodjelama sredstava, ovisno o kvaliteti predloženih projekata.

- Sredstva koja dodjeljujemo za opremanje poduzetničkih zona nastojat ćemo pametno utrošiti, a to znači da nećemo iću u inflaciju poduzetničkih zona po Hrvatskoj. Dogodilo nam se da od 400 formalno postojećih zona u Hrvatskoj, oko 200 zona nisu započele nikakve aktivnosti. Potrebno nam je da imamo manji broj zona, ali da one budu kvalitetne u smislu zapošljavanja i stvaranja nove vrijednosti. Nastojimo prepoznati takve perspektivne zone u županijama i ulagati u njih - rekao je ministar Maras.

U zoni Korana u Logorištu potencijal zapošljavanja je preko tisuću radnih mjesta i zato je i Vlada, kaže Maras, odlučila poduprijeti tu poduzetničku zonu, kao i onu u Ozlju, koja ima potencijal zaposliti još 500 ljudi.- Bitno je i da se svi ugovori s poduzetnicima o ulasku u zone i realiziraju. Ako ćemo vidjeti da će i sljedećih godina biti interesa za nadgradnju i širenje, vjerujem da ćemo naći sredstva i za dodatna ulaganja - kazao je Maras. Prije potpisivanja ugovora o pomoći od 737 tisuća kuna ozaljskoj zoni Lug, čime će biti pokriven veći dio troška asfaltiranja nove pristupne ceste zoni, gradonačelnica Biserka Vranić kazala je da je zajedno s tom financijskom pomoći Ministarstva, u zonu Lug površine 5,4 hektara uloženo ukupno oko 8,5 milijuna kuna, a već sad u 16 aktivnih subjekata u zoni Lug radi 350 radnika. Cijena zemljišta u ozaljskoj zoni s početnih 25 kuna po četvornom metru narasla je na 50-tak kuna, koliko će biti početna cijena na dražbi za posljednju neprodanu parcelu.

- Mislim da se zanemaruje vrlo važna pozitivna strana dolaska obrtnika u poduzetničke zone i prednost u odnosu na ustaljenu praksu poduzetničke djelatnosti u sklopu vlastite kuće ili domaćinstva. Naime, u slučaju odluke o promjeni djelatnosti, prodaji opreme i pogona i čitavog obrta, ili prodaji radi namirenja gubitaka, daleko je lakše i s tržišne strane povoljnije izvršiti takvu transakciju subjekta koji već posluje u poduzetničkoj zoni u odnosu na onaj koji je u sklopu domaćinstva. Uostalom, nigdje ne stoji da će se nasljednici nastaviti baviti djelatnošću svojih predaka u svojoj kući ili radionici u dvorištu. Osim toga, dovršetkom zone i pristupne ceste moći ćemo krenuti i u certificiranje zone, što će čitavoj imovini unutar Zone dati novu vrijednost - kazala je Biserka Vranić.

24. travanj 2024 08:32