28. studeni 2015.

Od dućana od 35 kvadrata do vodećeg lanca autodijelovima u Hrvatskoj

[gallery columns="5" ids="226376,226377,226378,226379,226380,226381,226382,226383,226384"]

Od malenog dućana autodijelovima od 35 kvadrata u prizemlju obiteljske kuće do najvećeg prodajnog lanca u zemlji sa 130 trgovina i logističko-distributivnim centrom od 22.000 kvadrata. Sažetak je to uspješne poduzetničke priče iza koje stoji obitelj Tokić i 25 godina rada.

Tvrtka Tokić, lider na tržištu autodijelova, danas je veliki poduzetnik koji zapošljava 320 ljudi, a samo je ove godine novozaposleno njih 68. Prošle su godine imali prihod od 314 milijuna kuna, a prema prvim procjenama ove će godine prihod prijeći 400 milijuna kuna.

- Organski rastemo svake godine od 15 do 20 posto, a ove ćemo godine imati rast od čak 30 posto - naglasio je Ilija Tokić, suvlasnik tvrtke i predsjednik Nadzornog odbora kojem je za uspješan rad sinoć dodijeljena i nagrada za Menadžera godine u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA). A da bi rasli morali smo investirati, kaže Tokić, objasnivši da se sva dobit od prvog dana preusmjerava u nove investicije.

Tako su i proširili asortiman na program za teretna vozila, kompletnu ponudu dijelova za motocikle odnosno motore i skutere, kao i za autobuse. Ove godine bilježe i značajan rast izvoza na strana tržišta i to s naglaskom na brendove u njihovu vlasništvu, poput TQ-a i Hectora. uvidjevši i važnost kvalitetnog kadra, tvrtka je 2014. godine pokrenula jedinstveni Tokić Edukacijski Centar (TEC) za izobrazbu kadrova, a danas je to institucija koja sudjeluje u izradi kurikuluma za srednjoškolsko obrazovanje. Također, članovi su udruženja proizvođača i trgovaca autodijelovima ATR International AG-u kojemu su se pridružili 2008. godine, od kada u svojoj ponudi imaju više od 150 brandova najvećih svjetskih proizvođača autodijelova. No, kruna njihova rada je novi logističko-distributivni centar u Sesvetama na prostoru bivšeg Baumaxa koji će, kako se nadaju u Tokiću, ubrzati i automatizirati distribuciju.

Na prostoru od 22.000 kvadrata , koji će se službeno otvoriti u proljeće, danas je i održana svečana proslava 25. obljetnice rada na kojoj se tijekom dana okupilo nekoliko tisuća ljudi. Na proslavi su se predstavili dobavljači i partneri tvrtke Tokić, Tokić racing team, prezentirani su brojni alati i servisna oprema, a nije manjkalo ni zabave.

U sklopu proslave održan je i okrugli stol o e-mobilnosti i autonomnim vozilima. Vozila bez volana i vozača koja se pokreću cestovnom infrastrukturom uz pomoć tehnološki naprednih senzora su budućnost koja je iza ugla, složili su se sudionici, Mate Rimac iz Rimac automobila, Josip Ćesić sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Pero Škorput sa Fakulteta prometnih znanosti. No, do te budućnosti koja će sigurno iz temelja promjeniti auto industriju, kao i pojam vlasništva nad automobilom, ima još mnogo posla.