Poslovna scena
StoryEditor

Odobrena obročna otplata duga mostarskog Aluminija

16. Rujan 2014.

Vlada Federacije BiH dala je u utorak suglasnost na ugovor o obročnoj otplati duga od 60 milijuna eura mostarskog Aluminija prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB), što bi moglo označiti početak postupnog izlaska iz krize ovog posrnulog giganta.

Ugovor su potpisali ravnatelj Aluminija Nikica Ljubić i mostarskog elektroprivrednog poduzeća Nikola Krešić, a njime je predviđena otplata duga u 48 mjesečnih rata. Aluminij više od godinu dana nije plaćao račun za potrošnju električne energije zbog čega je ranije ove godine Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) blokirala njegove račune, čime je funkcioniranje mostarskog giganta bilo dovedeno u pitanje.

Prema priopćenju iz Vlade Federacije BiH koja je zasjedala u Mostaru, Aluminij i EP HZHB suglasili su se da ukupan dug s kamatama iznosi 120,8 milijuna maraka te da će se platiti u 48 mjesečnih obroka, što je utvrđeno posebnim planom otplate. U ugovoru se precizira da će u slučaju da Aluminij ne uplati jedan obrok koji je dospio na naplatu po potpisu ovog ugovora, cjelokupni dug dospjeti na naplatu, ugovor biti raskinut te će biti obustavljena isporuka električne energije.

Ako pak budu opravdani razlozi kašnjenja isplate obroka dugovanja, onda će se kompanije usuglašavati oko novonastale situacije.

Po podacima uprave, dugovanja Aluminija prema dobavljačima i bankama iznose oko 110 milijuna eura, dok je gubitak dosegnuo oko 82 milijuna eura. Najveći problem s kojim se suočilo ovo poduzeće je iznimno visoka cijena električne energije, niska cijena metala na svjetskom tržištu te loši ugovori sa strateškim partnerima. Nova uprava izradila je plan izlaska iz krize koji podrazumijeva rezanje troškova i sklapanje novih strateških ugovora.

U mostarskome Aluminiju Vlada Federacije BiH je suvlasnik 44 posto udjela kao i predstavnici malih dioničara, dok 12-postotni udjel ima hrvatska vlada.

25. travanj 2024 13:02