Poslovna scena
StoryEditor

Održivim razvojem do konkurentnosti

18. Srpanj 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Holcim, jedno od prvih pretvorbenih poduzeća u Hrvatskoj u kojem je ujedno obavljena i privatizacija, objavio je svoje peto po redu izvješće o održivoj razvoju nazvavši ga ‘Naš put prema niskougljičnom razvoju’.

Izvješće su predstavili Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj i i Holcimov direktor industrijske ekologije Žarko Horvat. Šišnečki se nakon osam godina na raznim pozicijama unutar grupacije, između ostalog i na pozicija predsjednika Uprave u Slovačkoj i Austriji, vratio u Hrvatsku te konstatirao da se, nažalost, nije puno toga promijenilo. Osvrnuo se i na poslovanje u Europu, naglasivši da je u tom periodu u Slovačkoj investirano 100 milijuna eura u opremu radi postizanja konkurentnosti te da godišnje zbrinjavaju otpad veličine grada Zagreba i od toga uštede više od 100 tisuća tona ugljena.- Ako ne poslujete održivo, ne možete konkurirati niti se natjecati. To što Holcim radi u globalnim okvirima nije ništa posebno. Nažalost, u Hrvatskoj jest - naglasio je Šišinački.

Govoreći detaljnije o izvješću koje su zamislili kao doprinos raspravi o pripremi Strategije i niskougljičnom razvoju Hrvatske koji bi trebao postati standardni okvir za planiranje, Horvat je istaknuo da su s 1. srpnja krenuli u novi ciklus promicanja održive gradnje, a ušli su i u poljoprivredni program. Želja im je, nastavio je, potaknuti propitkivanje fukncioniranje društva i kreiranje javnih politika, a da bi javne politike bile prihvatljive smatra da je potrebno stvoriti preduvjete kao što su predvidljivost, transparentnost, odgovornost i participativnost. To je preduvjet, naglasio je, za realizaciju i provedbu strategija jer u suprotnom one ostaju samo još jedan dokument u nizu koji se nije proveo.

Horvat je iznio i projekcije razvoja emisija ugljičnog dioksida svjetske cementne industrije do 2050., napomenuvši da su CCS tehnologije (Carbon capture and storage) vrlo značajne u smanjenju emisija, no i da je u sadašnjim tržišnim uvjetima cementoj industriji to neostvarivo. Ipak, očekuje se da će do 2050. do 400 najsuvremenijih tvornica imati ugrađenu tu tehnologiju. Nadalje, istaknio je da je Holcim poduzeo brojne korake prema niskougljičnom razvoju te da za njih energetska učinkovitost predstavlja gotovo pa poslovni model jer učinkovitim korištenjem energije posluju bolje.

Niskougljična priča je nastavljena i na panel raspravi u kojoj su sudjelovali nekadašnji direktor Čistoće Marko Melčić, ekonomist Ante Babić, izvršna direktorica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Snježana Turalija, glavni tajnik Saveza za energetiku Zagreba Marin Pasarić te Ivan Križić iz Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje (Supeus). Kroz raspravu moglo se čuti o problemu otpada i potencijalu biootpada te projektima iz tog segmenta, potencijalu obnovljivih izvora energije, zelene gradnje, mladih snaga te potrebi promjene u obrazovanju.

26. travanj 2024 06:16