Poslovna scena
StoryEditor

Ogorčeni mostarski Aluminij: Ukoliko poskupi struja, raskidamo ugovor!

30. Kolovoz 2012.

Mostarski Aluminij priopćio je kako će pravnim sredstvima pokušati osporiti odluku Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske energetske regulatorne agencije o poskupljenju električne energije kojom tu tvrtku opskrbljuje HEP.

Također, najavljuju i mogućnost da u slučaju poskupljenja više ne nabavlja električnu energiju iz Hrvatske. Kako su priopćili iz ureda za odnose s javnošću mostarske kompanije, Uprava Aluminija izražava ‘nevjericu i krajnje ogorčenje naprasnim i jednostranim postupkom HEP-a i HERA-e‘.

Iz tvrtke, koja je zbog visoke cijene električne energije već počela gasiti dio pogona, ističu kako je HERA, na prijedlog HEP-a, ‘jednostrano prekršila četverostrani međunarodni ugovor sukladno kojemu je Aluminij do kraja 2012. godine trebao kupiti 100 megavata (MW) struje iz Hrvatske, prema cijeni od 42,86 eura po megavatsatu (MWh)‘. Ta je cijena, kako objašnjavaju, određena sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz veljače ove godine o utvrđivanju opravdanoga gospodarskog interesa Republike Hrvatske za privremeno stjecanje statusa povlaštenoga kupca električne energije inozemnoga poduzetnika za cijelu 2012. godinu, uz Aluminijevu obvezu isporuke 60.579 tona metala šibenskomu TLM-u.

- Držimo pravno besmislenim i nečuvenim to što jedna agencija samovoljno poništava odluku državne vlade Republike Hrvatske, za koju vjerujemo kako nije niti bila upoznata s ovim postupkom, s obzirom na dalekosežne posljedice koje će izazvati provedba ove besmislene odluke - navodi se u priopćenju mostarskog Aluminija, tvrtke u kojoj hrvatska država ima vlasnički udio od 12 posto.Iz Aluminija ističu kako bi povećanje cijene električne energije na 47,46 eura po MWh zakonski "odmah onemogućilo da Aluminij nastaviti kupovati struju u Hrvatskoj, budući da na tu cijenu moraju dodati i troškove elektroprijenosa, čime ukupan trošak premašuje onu cijenu električne energije koju plaćaju Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne.- Nastavkom kupnje izvan granice počinili bismo kazneno djelo - preciziraju iz Aluminija.Najavili su da će žurno reagirati putem svojega odvjetnika i štititi ugovor na zakonit način ne isključujući niti organiziranje masovnih javnih prosvjeda u Hrvatskoj i u BiH.

27. travanj 2024 15:27