Poslovna scena
StoryEditor

Olakšat će se davanje državnih potpora

11. Ožujak 2016.

Prema revidiranoj uredbi, države članice smiju davati više državnih potpora i više iznose bez prethodnog obavještavanja Komisije. Tako se smanjuje birokracija za projekte koji ne narušavaju tržišno natjecanje

Europska komisija pozvala je ovog tjedna sve zainteresirane strane da komentiraju predstavljeni nacrt izmjena kojima se neke investicije u zračne luke i luke izuzimaju od nadzora Europske komisije u sklopu ograničenja državnih potpora. Nakon rasprave 30. svibnja Komisija će sastaviti ažurirani prijedlog i organizirati i drugu raspravu, vjerojatno u jesen ove godine, nakon koje će donijeti novu uredbu. Riječ je o promjenama u sklopu Komisijine inicijative za modernizaciju pravila o državnim potporama kojom se smjera pojednostavniti pravila i procedure, ali, što je vjerojatno mnogo važnije svima zainteresiranima, olakšati davanje državne pomoći.

Fokusiranje na prave probleme

Prema revidiranoj uredbi, države članice smiju davati više državnih potpora i više iznose bez prethodnog obavještavanja Komisije, odnosno dobivanja zelenog svjetla, što će smanjiti birokraciju za projekte koji ne narušavaju tržišno natjecanje i ubrzat će  kvalitetne projekte. Isto tako, revidirana uredba omogućuje Komisiji fokus na oblike državne pomoći koji mogu izazvati ozbiljnije probleme na tržištu.  Naime, prema pravilima o državnim potporama, države članice moraju obavijestiti Komisiju prije provedbe mjere pomoći i dobiti za to odobrenje. Iznimke su moguće u slučaju ispunjavanja nekih uvjeta čija je svrha mjere uskladiti s pravilima jedinstvenoga tržišta. Takve mjere još moraju biti dostavljene Komisiji, ali ne zahtijevaju čekanje odobrenja. Iznimke su ključne za smanjenje administrativnoga tereta javnoj upravi i drugim dionicima, kao i Komisiji, a istodobno daju pravnu izvjesnost.

Više iznimaka

Iznimke su dosad postojale u mnogim područjima, ali ne i za zračne luke i luke. Do nacrta iznimki i kriterija Komisija je došla nakon proučavanja 33 odluke o državnoj potpori lukama i 54 odluke u potpori zračnim lukama, a kriterij uključuje samo pomoć za investicije vezane uz transport i ograničenje pomoći na ono što je nužno za realizaciju investicije uzimajući u obzir buduće prihode od investicije. Osim toga Komisijina je namjera olakšati tijelima javne uprave kompenzirati kompanijama dodatne troškove proizašle iz poslovanja u najudaljenijim regijama Europske unije tako da mjere potpore bolje uzmu u obzir izazove i specifičnosti tih kompanija. Slijedom ograničenih negativnih učinaka na konkurenciju u kulturi Komisija namjerava povećati broj iznimaka za tu vrstu državne pomoći. 

08. svibanj 2024 06:32