Poslovna scena
StoryEditor

Oni imaju srce

05. Prosinac 2014.

Za donacije i sponzorstva hrvatske tvrtke su i ove godine izdvojile milijune kuna i pomogle poplavljenima, bolnicama, vrtićima i školama, djeci bez roditeljske skrbi, invalidima, sportskim klubovima, uklanjali mine... No bavile su se i dobrobiti svojih zaposlenika kao i čuvanjem okoliša

John Knezović, izvršni direktor Ureda Uprave za korporativne komunikacije, PBZ

Ove godine donirali smo 20 milijuna kuna

- Iznos doniranih sredstva kojim je PBZ podržao brojne humanitarne projekte, udruge, ustanove i pojedince već je dosad u 2014. dosegnuo gotovo 20 milijuna kuna. Planiramo realizirati još nekoliko vrijednih donacija, između ostalog milijunom kuna podržati akciju Caritasa ‘Za 1000 radosti’. Posebno smo ponosni na projekt ‘Činim dobro svaki dan’ i American Express karticu sa srcem čime je prikupljeno više od 3,5 milijuna kuna doniranih u 16 hrvatskih bolnica za kupnju medicinske opreme, te za Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Zagrebu.Društvu distrofičara Zagreb je uručen posebno prilagođeno kombi vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom u vrijednosti većoj od 300 tisuća kuna.

PBZ je Hrvatskom Crvenom križu i Vukovarsko srijemskoj županiji uplatio 4,5 milijuna kuna za pomoć poplavljenima u Hrvatskoj i regiji, te više od 600 tisuća kuna Gradu Karlovcu. Iz budžeta za 2014. godinu predviđenog za donacije, izdvojili smo sredstava od milijun kuna za projekte koje smo prikupili putem javno raspisanog natječaja ‘Prilika za uspjeh’. PBZ je i jedan od glavnih partnera MUO na izložbi IL Guercino: Svjetlo baroka. Zaposlenici PBZ-a sudjeluju u humanitarnoj akciji ‘Ispuni mi želju’ koju je pokrenula redakcija internih novina PBZXpress. Prikupljaju želje djece bez adekvatne roditeljske skrbi i osoba s tjelesnim i intelektualnim oštećenjima, i ispunjavaju ih.  

Branka Slaveska, predsjednica Uprave, Karlovačka pivovara

Proizvodimo bolju budućnost

 - Održivost je jedan od ključnih poslovnih prioriteta Karlovačke pivovare, a naša strategija ‘Proizvodimo bolju budućnost’, fokusira se na četiri ključna područja: zaštita izvora vode, smanjenje emisija CO2, održiva nabava te promicanje odgovorne konzumacije alkohola. Ove smo godine pokrenuli inicijativu ‘100 posto hrvatski ječam’ i s dugogodišnjim dobavljačem, Slavonija sladom, dogovoren je otkup slada od hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva.

Provodili smo inicijativu ‘Ja sam 18+’ na Danima piva i na Karlovačko Korneru, u suradnji s ugostiteljima, s ciljem podizanja svijesti o tome da maloljetnici ne bi smjeli konzumirati alkohol. U suradnji s psihološkim centrom TESA pokrenuli smo online savjetovalište za roditelje tinejdžera na web stranici žena.hr koje pruža informacije o maloljetničkom konzumiranju alkohola. Mnogo napora ulažemo u prevenciju nezgoda na radu i edukaciju naših zaposlenika. Pokrenuli smo internu komunikacijsku kampanju ‘Što bi tvoji bez tebe?’ za podizanje svijesti zaposlenika o tome da je svatko odgovoran za svoju i sigurnost kolega.

Michael Müller, predsjednik Uprave, RBA

Podržavamo obrazovanje mladih

-  U donacijama smo dominantno usmjereni na humanitarne sadržaje, obrazovanje te projekte namijenjene djeci i mladima. Ističemo donaciju Crvenom križu za pomoći stanovnicima poplavljenih područja u Hrvatskoj. Godine 2012. uključili smo se u humanitarnu akciju ‘Korak u život’ Rotary cluba Zagreb – Kaptol koja stipendira studiranje mladih kojima prestaje pravo korištenja doma za nezbrinutu djecu i boravak u udomiteljskim obiteljima. Ispunjava nas činjenica da doprinosimo mogućnosti obrazovanja mladima koji to žele, a nedostaje im mogućnosti.

Hrvoje Kolarić, mr.pharm., MBApredsjednik Uprave, Belupo

Novčano pomažemo rodilje i otvaramo nova radna mjesta

- Strategija Belupa je poslovanje na društveno odgovoran način prema zajednici i kroz brigu o zaposlenicima; rodiljama isplaćujemo jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od deset tisuća kuna, te otvaramo nova radna mjesta. Gradimo dvije nove tvornice u kojima ćemo zaposliti stotinjak novih djelatnika. Najviše Belupovih donacija usmjereno je zdravstvu; proteklih godina čak 65,8 posto donacija bilo je namijenjeno za kupnju sofisticirane medicinske opreme.

Među prvim smo kompanijama u Hrvatskoj koje su dobitnici prestižnog certifikata Poslodavac Partner koje se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima. Prema istraživanju stavova i mišljenja vlastitih zaposlenika dodijeljeno nam je treće mjesto među najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj.

Marta Bogdanić, direktorica projekata, Agrokor

Vraćamo djecu na igrališta

- Društvena odgovornost kompanija Agrokor koncerna obuhvaća širok spektar područja: odluke koje se tiču naših zaposlenika, uvjeta koje stvaramo za poslovanje i napredovanje raznim profilima stručnjaka, odnosa sa sindikatima, odabiru tehnologija koje primjenjujemo u proizvodnom procesu, investicijama u obnovljive izvore energije, zbrinjavanju nusproizvoda raznih naših proizvodnji u bioplinskim postrojenjima kao i energetskoj učinkovitosti. Izvan Agrokora ove smo godine nastavili podupirati rad raznih udruga kao i humanitarne akcije gdje se posebno ističe višegodišnja inicijativa ‘Vratimo djecu na igrališta’ u kojoj je Konzum dosad izgradio i opremio 31 dječje igralište diljem Hrvatske te kampanja ‘Jana - voda s porukom’ u kojoj je pružena podrška i pomoć udrugama Dječja sreća, Kap za slatke i Zamisli iz Zagreba, MI iz Splita, Kocka s Raba, SOS dječjem selu Ladimirevci, vrtiću Latica iz Zadra, domu za psihičke bolesnike u Osijeku te dječjem domu Tić u Rije

Angelika Brnada, direktorica Sektora održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, INA

Pomogli smo poplavljenima

- Ina se posebno angažirala u pružanju pomoći stanovnicima poplavljenih područja donacijom više od milijun kuna u novcu i gorivu, a naši su radnici prikupili veliku količinu hrane, vode i drugih potrepština. Proslavu Ininog 50. rođendana posvetili smo Gunji gdje ćemo donirati dva i pol milijuna kuna za izgradnju društvenog doma.

U području zaštite okoliša i povećanja energetske učinkovitosti istaknuli bismo projekt utiskivanja ugljikovog dioksida u duboke bušotine radi povećanja iscrpka nafte i smanjenja emisija u istraživanju i proizvodnji (EOR), te projekte energetske učinkovitosti kroz implementaciju metodologije za otkrivanje i popravak propuštanja ugljikovodika i recikliranja vode u Rafineriji nafte Rijeka. Pokrenut je projekt ‘Energija za budućnost’, a Ina je u 2014. donacijama pomogla rad zdravstvenih institucija, dječjih vrtića i škola, te smo tradicionalni partner brojnim kulturnim i sportskim događanjima. Dugi niz godina surađujemo sa studentskim udrugama, kao i sa SOS Dječjim selom Hrvatska. Posebno smo ponosni na naš Klub volontera koji je osnovan 2011., a njegovi članovi ove godine su proveli već 16 različitih volonterskih akcija.

Teo Rakočević, direktor korporativnog brendinga, JGL

Promoviramo blagodati morske vode

- Unapređenje kvalitete života kroz brigu o zdravlju, s naglaskom na korištenje blagodati morske vode, u središtu je misije i vizije kao i sponzorsko-donatorske strategije tvrtke JGL. Tvrtka stoji iza nastavnog projekta ‘Edukacija djece predškolske i školske dobi u Hrvatskoj o potrebi očuvanja i zaštite Jadranskog podmorja’ koji realizira Društvo za ekološka istraživanja Paks. Ove godine multidisciplinarnom natjecanju pristupilo je čak 1370 učenika iz 65 hrvatskih osnovnih škola. Zaštita okoliša i očuvanje prirodnih resursa su visoko na ljestvici vrijednosti JGL-a, čijih se dvadesetak zaposlenika priključilo velikoj EKO akciji u organizaciji novina 24sata, provedenoj u uvali Voz na otoku Krku.

Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipnet

Donirali smo 11 milijuna kuna za uklanjanje mina

- U 2014. godini htjeli smo na jedinstven i koristan način obilježiti Vipnetov 15. rođendan pa pokrenuli inicijativu ‘Čini pravu stvar’ koja objedinjuje; zaštitu okoliša i zeleno poslovanje, edukaciju te program korporativnog volontiranja. Pokrenuli smo Vip alumni, jednogodišnji plaćeni program profesionalnog razvoja u Vipnetu za mlade diplomante. Opremili smo i uredili kupališta u sedam gradova Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a više od 200 naših volontera su darovali više od 1600 volonterskih sati u različitim aktivnostima. Vipnet je u vrijeme poplave u Slavoniji pružio besplatnu komunikaciju našim korisnicima na ugroženim područjima, a više od 50 Vipovaca prijavilo se za volontiranje u skladištu Crvenog križa te za čišćenje Rajevog Sela. ‘Zeleno’ razmišljamo i koristimo električnu energiju iz obnovljivih izvora, a obnovljive izvore energije koriste i naše hibridne bazne stanice u Slavoniji i na otocima. Kao najveći privatni donator u razminiranje smo dosad uložili 11 milijuna kuna čime je očišćeno gotovo 1,5 milijuna četvornih metara Hrvatske.

Lidija Martinović, viši specijalist za korporativne komunikacije, HPB

Moratorij na otplatu kredita poplavljenima

- Putem donacija i sponzorstva HPB je tijekom 2014. najviše ulagala u obrazovanje, zdravstvo i kulturu te sudjelovala u nekoliko humanitarnih akcija. Izdvajamo projekt Zaštita potrošača kojim se dio marketinškog budžeta HPB drugu godinu zaredom usmjerava u bolje informiranje građana o osobnim financijama i financijskim rizicima. HPB je tijekom 2014. pripremila projekte; Suradnja sa studentima, studentskom udrugom Financijski klub, te ‘Računala za Liku’ koji je pokrenuo Rotary klub Zagreb donacijom 60 osobnih računala za 12 škola. HPB je stanovnicima poplavljenog područja uvela moratorij na otplatu kredita na godinu dana i oslobodila ih plaćanja kamata u tom razdoblju, te uplatila donaciju od 500 tisuća kuna pomoći. Također je HPB potpisala ugovor o suradnji s Nacionalnom zakladom za potporu učeničkom i studentskom standardu i sponzorirala projekte: Peristil na Kaptolu - dani s restauratorima, Moto klub ‘Kvarner’, Ženski košarkaški klub Gosić….

Tomislav Čehulić, direktor, Grizli komunikacije

Volontiramo na projektima zaštite okoliša

- DOP je sastavni dio ne samo našeg vlastitog poslovanja kao tvrtke, već i nezaobilazan dio komunikacijskih aktivnosti koje predlažemo našim klijentima i pratnerima. Istaknuli bismo našeg klijenta A2B Express Logistiku i njihovu suradnju s udrugom Rode kroz akciju prikupljanja i dostave knjiga za ženski zatvor u Požegi te našeg klijenta Wienerberger, koji je u svojoj tvornici u Ilovcu organizirao državno natjecanje za učenike graditeljskih škola. Posebno smo ponosni što naši zaposlenici i u svoje slobodno vrijeme aktivno sudjeluju u projektima zaštite okoliša te volontiraju u radu nekoliko neprofitnih i nevladinih udruga. Trenutačno smo kao cijela tvrtka zaokupljeni radom na akciji ‘Mame i tate za OŠ Dragutin Domjanović’, čiji je cilj prikupiti sredstva za uređenje škole.

Dario Gabrić, direktor Službe komunikacija, Erste banka

Doniramo bolnice, sportske klubove....

- Erste banka godinama putem donatorskih i sponzorskih aktivnost pomaže različite humanitarne i obrazovne institucije, sportska društva, kulturne i medicinske ustanove, a do konca listopada 2014. godine u programu sponzorstava i donacija na nacionalnoj razini realizirano je oko sedam milijuna kuna.

Banka je podržala Opću bolnicu Pula, SOS dječje selo Hrvatska, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, Društvo za skrb autističnih osoba i drugi. Osim sportskih društava Vaterpolo klub Primorje Erste banka, Hrvatski stolnoteniski savez, KK Cedevita i Klub odbojke na pijesku Zagreb Erste, banka podržava i Festival sporta i rekreacije ‘Homo si teć’, Erste Plavu ligu – dječja atletska liga u sklopu mitinga IAAF Challenge Zagreb. Ove godine smo obilježili 10. obljetnicu Erste Fragmenata, natječaja namijenjenog mladim, još neafirmiranim umjetnicima, a u sklopu kojeg otkupljujemo njihova djela te dodjeljujemo jednu stipendiju. Od ostalih projekata i institucija tu su i ovogodišnji Art Jam festival, Riječki karneval, Motovun film festival, Festival malih scena, Osorske glazbene večeri, Muzej suvremene umjetnosti, DOKU Art, Crtani romani show i mnogi drugi, dok zaposlenici Erste banke samoinicijativno provode nekoliko inicijativa već duži niz godina.

Ivana Tavra,  direktorica Korporativnih komunikacija, Franck

Jedan smo od najdugovječnijih sponozora KK Cibona

- Naš program odgovornog djelovanja pokriva i segment ljudskih potencijala pa posebnu brigu vodimo o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a doniramo i redovito surađujemo i s Udrugom za promicanje inkluzije (UPI).

Jedan od važnih segmenata DOP-a također je briga o kvaliteti sirovina i održivosti cjelokupnoga lanca nabave i proizvodnje pa Franck sudjeluje i u međunarodnom ekološkome projektu Coffee & Climate u pružanju podrške malim uzgajivačima kave. Na lokalnoj razini podržavamo ekološke projekte poput eko akcije čišćenja Jarunskog jezera ‘Think Green – Jarun 2014‘, kao i vrijedne projekte različitih neprofitnih organizacija poput udruge Pro Sano. Nedavno smo donirali sredstva za humanitarnu akciju ‘Korak u život’ za fakultetsko obrazovanje djece bez roditeljske skrbi. Podržavamo i obrazovne programe namijenjene djeci, a Franck je i jedan od najdugovječnijih sponzora KK Cibona, a sponzoriramo i Snježnu kraljicu.

Boška Trbojević,  direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću, Coca-Cola HBC Hrvatska

Rafting na Savi

- Društveno odgovorno i održivo poslovanje duboko je uključeno u sve aktivnosti tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska. Jedna od njih je i pomaganje poplavljenim područjima; osim donacijom vode i ostalih proizvoda, osigurano je i 850 tisuća kuna, a organizirali smo i šest volonterskih akcija naših zaposlenika. U okviru projekta ‘Lijepa naša Sava’ ove smo godine podržali izradu jedinstvene i istoimene kolekcije ekološke posteljine i posoblja. U suradnji s tvrtkom Nemo Adria i obrtom Rekreacija Avanturizam pokrenuli smo i savski rafting, prvi turistički i rekreacijski sadržaj na rijeci Savi u Zagrebu, koji će iduće godine biti promoviran i na međunarodnim sajmovima. 

U projektu ‘Pokret za radost’, koji smo organizirali u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, poticali smo građane na vježbanje i rekreaciju. Uz navedene projekte i aktivnosti, po upravljanju ljudskim potencijalima u hrvatskim tvrtkama u okviru projekta Poslodavac partner bili među pet najuspješnijih.

02. svibanj 2024 08:25