Poslovna scena
StoryEditor

Opatija dužna ‘samo‘ 40 milijuna kuna

09. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Nisam dobio presudu, ali bilo je najavljeno da će se presuditi u mom slučaju. Ako je presuda u skladu s onime što pišu mediji, to je i očekivano, jer je donesena u skladu sa zakonom.

Zadovoljan sam, iako vjerujem da će se Grad Opatija na nju žaliti, kazao je privatni poduzetnik iz Zagreba, Krešimir Telebec, koji se navodi kao prva osoba kojoj je na Trgovačkom sudu u Rijeci uspjelo dobiti presudu protiv Grada Opatije i ostalih jedinica lokalne samouprave na Liburniji.

Dio malih dioničara Liburnia Riviera Hotela tužio je Opatiju, Matulje, Lovran, Mošćeničku Dragu i njihovu zajedničku tvrtku Nova Liburnija kako bi ih prisilili da postupe prema rješenju HANFA-e o obavezi objave ponude za preuzimanjem čitave hotelske tvrtke nakon što su postali vlasnici kontrolnog paketa, odnosno da otkupe njihove dionice po utvrđenoj cijeni od oko 6.200 kuna.

Iako je presuda još uvijek nepravomoćna, ona je znakovita jer bi mogla signalizirati ‘popuštanje brane‘ i pravu poplavu financijskih obaveza za liburnijsku samoupravu.

– Možda je presuda donesena malo prerano jer sad će svi požuriti kupiti dionice po relativno niskim cijenama, da bi se mogli naplatiti preko sudske tužbe, a za samo par mjeseci ističe konačni rok za podnošenjem tužbe, tako da se Grad mogao ‘izvući‘ s relativno niskim troškovima. Nije mi u cilju oštetiti Opatiju, ali moram se brinuti i o sebi i svojoj obitelji – neću zaraditi na dionicama, već ću si samo smanjiti trošak budući da sam ih ja platio 6.700 kuna, kazao je Telebec.

Njegovo razmišljanje potvrdila su i kretanja na tržištu vrijednosnih papira – po zaključenju trgovanja na Zagrebačkoj burzi u srijedu, dionica LRH imala je najveći rast – više od 22 posto. Konačna cijena dionice iznosila je tako 2.385 kuna, iako se tijekom dana njena vrijednost kretala i iznad 2.500 kuna.

Predsjednik Udruge malih dioničara LRH, Dražen Nikolić, kaže da se porast zanimanja za dionice ove tvrtke može tumačiti i kao povratak vjere investitora u hrvatski pravosudni sustav.

25. travanj 2024 09:49