Poslovna scena
StoryEditor

Operacija ‘Vajda‘ uspjela, kupljeno 80 posto dionica

20. Prosinac 2015.

Dionice su pokupovane uglavnom od Vajdinih malih dioničara po različitim cijenama, zato nije poznat iznos koji su Pivci za njih dali

Mesna industrija Braća Pivac (MIBP) preuzela je 80-ak posto vlasničkog udjela čakovečke Mesne industrije Vajda koja je tako sa 400-tinjak preuzetih radnika postala dio grupacije MIBP koja pak, prema riječima direktora Ivice Pivca, sada zapošljava oko 2200 ljudi.

Postupak se, kaže Pivac, provodio ljetos i jesenas kupovanjem Vajdinih dionica koje su bile u vlasništvu uglavnom malih dioničara – radnika i umirovljenika – putem Zagrebačke burze. Slično kao u procesu preuzimanja PPK – karlovačke mesne industrije prije 15-ak godina, mali dioničari nisu mogli odoljeti sve boljim MIBP-ovim ponudama, što je tijekom preuzimanja povećalo cijene dionica s početnih 245 kuna kratkotrajno čak do 899,95 kuna na vrhuncu ponude sredinom rujna.

S obzirom na to da Ivica Pivac nije bio određen u vezi s iznosom Vajdina preuzimanja, zbog takva tempa rasta cijena dionica, i bez obzira na to što je nominala bila samo 410 kuna, teško je točno reći koliko je dosadašnji tijek akvizicije stajao MIBP.

Čakovečka Vajda završila je 2014. s ukupnim prihodom od 223 milijuna kuna i 426 tisuća kuna dobiti nakon oporezivanja. S obzirom na uspješno reprogramiranje loših kreditnih aranžmana zatečenih pri preuzimanju karlovačkog PPK i njegov silovit poslovni i financijski uzlet nakon ulaska u grupaciju MIBP bit će zanimljivo vidjeti kako će se Pivci postaviti prema naplati oko 13 milijuna Vajdinih nenaplaćenih potraživanja, to više što su neki od  Vajdinih dužnika u međuvremenu pobjegli u predstečajne nagodbe.

Vajdinim preuzimanjem MIBP će ojačati svoj tržišni udio i u sjeverozapadnom dijelu hrvatskog tržišta, a široka lepeza Vajdinih proizvoda, od tradicionalnih međimurskih mesnih specijaliteta do Pivcima zasigurno vrlo interesantne Vajdine pršutane u bogomdanome drniškom kraju, vlastita maloprodajna mreža te suvremena Vajdina klaonica u Čakovcu trebale bi pridonijeti sinergijskom razvojnom učinku unutar MIBP-a.Ivica Pivac najavio je i namjeru kupnje dionica od preostalih dioničara radi potpunog preuzimanja Vajde. Uz hotelske tvrtke MIBP-ova su proizvodna jezgra osim matičnog pogona u Vrgorcu PPK – karlovačka mesna industrija i Dalmesso iz Klisa.

19. travanj 2024 15:41