Poslovna scena
StoryEditor

Operativna dobit HPB-a stabilna, neto dobit pala zbog rezervacija

14. Veljača 2014.

Operativna dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) ostvarena u 2013. godini iznosi 261 milijun kuna i na razini je rezultata ostvarenog u 2012. godini, dok je zbog pooštrenih kriterija za formiranje rezervacija neto dobit banke lani smanjena i iznosi 41,5 milijuna kuna, izvijestili su danas iz HPB-a.

Imovina HPB-a tijekom 2013. porasla je 7,7 posto, na 18,4 milijarde kuna, što predstavlja 4,6 postotni udio na hrvatskom bankarskom tržištu, mjereno vrijednošću imovine.

Iz HPB-a navode kako je rast imovine, započet 2010., u prošloj godini nastavljen usprkos nepovoljnim gospodarskim kretanjima, zakonskim promjenama koje nisu išle u korist financijskoj industriji, snažnoj konkurenciji na bankarskom tržištu te neizvjesnosti koja je pratila proces priprema za privatizaciju banke.

Kao i ranijih godina, najveći dio rasta imovine HPB-a odnosi se na kredite komitentima koji su porasli za više od milijardu kuna ili 8,7 posto prema 2012. godini te je kreditni portfelj te banke krajem 2013. iznosio 13 milijardi kuna.

Krediti trgovačkim društvima pritom su porasli za 9,1 posto, a stanovništva za 9 posto, i to uz naglašen rast stambenih kredita, za čak 13,7 posto. Rast plasmana, ističu iz HPB-a, financiran je iz depozita koji su tijekom prošle godine rasli više od 10 posto i dosegli su 14,8 milijardi kuna.

Primarni pritisak na operativni rezultat HPB-a u 2013., navode iz banke, imalo je kretanje ukupnih kamatnih prihoda koji su smanjeni za 5 posto, što je, uz ostalo, posljedica postupaka predstečajnih nagodbi u kojima HPB kao vjerovnik nije mogla naplatiti kamate, jer to tijekom trajanja postupka zakonski nije dopušteno. Padu kamatnih prihoda doprinijelo je i snižavanje kamatnih stopa na kredite.

Osim aktivnih kamatnih stopa, u 2013. blago su snižene i kamate na izvore, zbog čega su kamatni troškovi manji za 6,4 posto, unatoč rastu depozita za više od milijardu kuna, dok je neto kamatni prihod uslijed svega manji za 3,5 posto nego 2012. Ipak, uvođenje novih usluga, odnosno širenje bankarske ponude lani su omogućili rast neto prihoda od provizija i naknada za 4,6 posto.

HPB je u 2013. nastavio sa smanjivanjem troškove poslovanja, za 5,5 posto prema godini prije, a uštede u poslovanju, naglašavaju, ostvarene su unatoč nastavku širenja distributivnih kanala.

Zahvaljujući tim mjerama ostvarena je operativna dobit od 261 milijun kuna. No, novom odlukom središnje banke o klasifikaciji plasmana i potencijalnih obveza, koja je stupila na snagu 1. listopada prošle godine, pooštreni su kriteriji za formiranje rezerviranja.

Sukladno tome, HPB je formirala značajnije troškove rezerviranja, ukupno 84 posto ostvarene operativne dobiti, odnosno 219,2 milijuna kuna, uslijed čega je neto dobit banke smanjena na 41,5 milijuna kuna, ali stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banke iznosi 13 posto te je i dalje iznad regulatornog zahtjeva, zaključuju iz HPB-a

25. travanj 2024 16:03