Poslovna scena
StoryEditor

Optima Telekom ostvario rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za 3 posto

26. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Optima Telekom u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za 3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uzevši u obzir financijske troškove kao efekt diskonta financijskih obveza i niži trošak amortizacije, u prvih devet mjeseci 2016. ostvarena neto dobit veća je za 8 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Pozitivan trend povećanja prihoda u odnosu na prethodnu godinu rezultat je rasta prihoda u svim segmentima usluga osim javne govor­ne usluge, i to najviše kao rezultat porasta broja korisnika. U prvih devet mjeseci 2016. u odnosu na pret­hodnu godinu prihodi od interneta veći su za 17,9% , prihodi od multimedije za 13,3%, pri­hodi od podatkovnog prometa za 10,5% te prihodi od interkonekcije za 9,9%.

Kao rezultat porasta prihoda te nižih jednokratnih stavki ostvaren je porast EBITDA 0,8% u odnosu na prvih devet mjeseci 2015. godine. Izuzimanjem jednokratnih stavki, EBITDA je niža za 2,9% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Smanjenje je posljedica intenzivnijih marketinških aktivnosti i pojačane akvizicije korisnika u 2016. godini.

"Proaktivnost  i usmje­renost na korisnike, kao i pružanje kvalitetnih i sadržajno bogatih usluga predstavljaju temelje naših kontinuirano dobrih poslovnih rezultata. Završetkom trećeg kvartala posebno smo zadovoljni daljnjim rastom prihoda. Promjena tren­da u kretanjima prihoda bio je vrlo izazovan zadatak te smo stoga ponosni što smo smanjenje prihoda od javne govorne usluge nadoknadili značajnim rastom prihoda od interneta, multimedije i podatkovnih usluga, što već treći kvartal zaredom predstavlja kon­tinuitet. Planovi za naredno razdoblje usmjereni su nam na daljnji razvoj infrastrukture koja omo­gućava velike Internet brzine te, posebno za poslovni segment, širenje na tržištu ICT-a, a sve u cilju daljnjeg jačanja Optimine pozicije na tržištu." - izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman.

Izuzimajući jednokratne stavke, a uzimajući u obzir financijske troškove vezane za predstečajnu nagodbu, efekt diskonta financijskih obveza i niži trošak amortizacije u 2016., neto dobit prije jednokratnih stavki  veća je za 5,1 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u trećem kvartalu 2016. iznosila su 41,1 milijuna kuna od čega je 21,0 milijun kuna uložen u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U proširenje usluga korisnicima uloženo je 13,9 milijuna kuna, a 5,0 milijuna kuna u jezgru mreže.

Optima Telekom će do kraja 2016. godine biti usmjeren na poboljšanje korisničkog iskustva i daljnje jačanje tržišne pozicije, ističu u kompaniji.

19. travanj 2024 21:58