Poslovna scena
StoryEditor

Optima Telekom priprema nove dionice za burzu

20. Prosinac 2014.

Optima Telekom radi prospekt za dionice proizašle iz predstečajne nagodbe (OPTE-R-B), odnosno pretvorbom dijela potraživanja u temeljni kapital društva, kažu u tom telekomunikacijskom operateru.

S obzirom na to da nove dionice još nisu uvrštene na uređeno tržište, na Zagrebačkoj burzi i dalje je navedena stara vlasnička struktura (na temelju OPTE-R-A dionica) kada je većinski vlasnik s 63,85 posto udjela bio Matija Martić. Uvrštenje novih OPTE-R-B dionica cilj je na kojem se radi ‘kako bi svi dioničari mogli trgovati dionicama putem Zagrebačke burze‘. U Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) navedene su i jedne i druge dionice, a top dioničari nove OPTE-R-B  dionice su, sukladno predstečajnoj nagodbi koja je postala pravomoćna potkraj svibnja, Zagrebačka banka s 42,3 posto udjela i HT s 20 posto udjela, a slijede Marijan Hanžeković (3,9 posto), Raiffeisen Bank (3,5 posto), Merkur osiguranje (1,97 posto) i Vipnet (1,8 posto).

Nova Uprava Optime Telekoma na čelu sa Zoranom Kežmanom, koji je na tu funkciju došao iz HT-a, financijski i operativno restrukturira kompaniju. Kao što je poznato, HT je preuzeo upravljanje Optima Telekomom na četiri godine, nakon čega ga mora prodati, pod strogim uvjetima koje je propisala Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i nadzorom povjerenika Ernst&Younga. U Optimi smatraju da rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci 2014. pokazuju napredak jer je ostvarena znatno bolja dobit prije oporezivanja (9,2 milijuna kuna, što je za 67,9 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) te znatno smanjenje rashoda u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi iznosili su 390,7 milijuna kuna, što je smanjenje od 2,2 posto, a rashodi su smanjeni 16,7 posto. Cilj Uprave je povećanje baze korisnika, a ostvarene financijske uštede upotrijebit će se za daljnji razvoj mreže, što uključuje i optičku i VDSL infrastrukturu.

05. svibanj 2024 21:27