Poslovna scena
StoryEditor

Optima telekom sklopio predstečajnu nagodbu

30. Travanj 2014.

Optima telekom sklopio je danas pred zagrebačkim Trgovačkim sudom s vjerovnicima predstečajnu nagodbu, čiji je sastavni dio i ulazak Hrvatskog telekoma u vlasništvo Optima telekoma.

Iz Optima telekoma danas su ujedno najavili da će u iduća tri radna dana objavili i javni poziv vjerovnicima za upis dionica u sklopu procesa povećanja temeljenog kapitala izdavanjem novih dionica.

Tijekom trajanja postupka predstečajne nagodbe Optima Telekom nastavio je stabilno poslovati te je zadržao poziciju drugog telekom operatora na tržištu fiksne telefonije. Štoviše, ovo je razdoblje iskorišteno za preslagivanje poslovanja i pokretanje novih projekata, izjavio je predsjednik Uprave Optime Matija Martić nakon sklapanja nagodbe.

Optima telekom danas je objavio i rezultate poslovanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju, koje je završeno s 2,5 milijuna kuna gubitka. To, ističu iz Optime, predstavlja znatno bolji rezultat, odnosno smanjenje od čak 77 posto u odnosu na gubitak istog razdoblje lani.

Ukupni konsolidirani prihod u tom je razdoblju smanjen pod utjecajem regulatorne promjene u dijelu korekcije cijena terminacije međunarodnih poziva u pokretne mreže, što se odrazilo na manje prihode iz veleprodajnog segmenta, kao i pada prihoda od javne govorne usluge koja na globalnoj razini ima tendenciju smanjenja.

Tako ukupni konsolidirani prihodi u prvom tromjesečju 2014. iznose 117,6 milijuna i za 14,1 posto su manji u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane, navode iz Optime, pozitivan utjecaj na ukupne prihode u prvom tromjesečju 2014. imali su prihodi od internet usluga, koji su porasli za 13,6 posto te multimedijalnih usluga s rastom od 12,9 posto.

Operativna dobit temeljne djelatnosti na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosi 21,3 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 19,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

03. svibanj 2024 22:11