Poslovna scena
StoryEditor

Optužnica protiv Debeljaka neće spriječiti DIV u ‘ozdravljenju Brodosplita‘

16. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Na medijske napise o podizanju optužnice protiv Tomislava Debeljaka, direktora DIV-a koji bi s Vladom uskoro trebao potpisati ugovor o kupnji Brodosplita, reagirala je kompanija.

U objavi za medije stoji kako, iako Državno odvjetništvo nije objavio identitet osobe protiv koje je podignuta optužnica, istaknuta je pretpostavka da se radi o Tomislavu Debeljaku kao direktoru i vlasniku poduzeća PTC Krka Knin sa sjedištem u Kninu.- Činjenica da smo saznali iz medija za podizanje optužnice, kao i njen kratak opis ne ostavlja nam mogućnost za šire komentare, no svakako je važno u kontekstu ponude DIV za kupnju dionica Brodosplit kao jedinog ponuđača ovdje iznijeti kako je poduzeće DIV kao jedini zainteresirani ispunio sve tražene uvjete u natječaju koji je otvoren već više od dvije godine, kako od strane Prodavatelja, tako i strane Europske komisije - kažu iz kompanije.

Dodaju kako je odlukom Vlade sa 17. sjednice 22. ožujka ove godine o prihvaćanju DIV-ove ponude, otvoren proces izrade Ugovora o kupnji i prijenosu dionica o kojem Vlada tek treba donijeti svoju odluku o prihvaćanju, a što se očekivalo vrlo skoro.- Ne želeći vjerovati da objava ove vijesti ima veze s trenutkom neposredno pred donošenje Odluke Vlade, očekujemo okončanje procesa prihvaćanjem prijedloga Ugovora, a sve u cilju spašavanja Brodosplita te njegovog uspješnog restrukturiranja što smo si zacrtali kao jedini cilj. Što se tiče DORH-ove optužnice, a koja se vezuje uz gosp. Debeljaka, vjerujemo u hrvatsko pravosuđe, državne institucije u interesu nam je i nadamo se da će se postupak utvrđivanja odgovornosti što prije provesti kako bi se izbjegle daljnje špekulacije u medijima i javnosti. Upravu DIV-a to neće spriječiti u ozdravljenju Brodosplita na zadovoljstvo države i svih građana Hrvatske - zaključuju.

Podsjetimo Općinsko državno odvjetništvo u Kninu podiglo je protiv Tomislava Debeljaka, vlasnika samoborske tvrtke DIV i kupca splitskog Brodosplita, optužnicu za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu od gotovo 3,6 milijuna kuna. Prema priopćenju DORH-a, Debeljaka se tereti da od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. radnicima nije isplaćivao poreze i doprinose. Iako su samoborskog gospodarstvenika mediji, a potom i sindikat u splitskom škveru, još prije godinu dana prozivali za preprodaju vijaka iz Kine te za krivotvorenje putnih naloga u pogonu u Kninu, koji je DIV otkupio od bivše tvornice TVIK, te na taj način oštetio državu za najmanje tri milijuna kuna, Debeljak je sve optužbe zanijekao i poručio da je policija bila nekoliko puta u njegovim pogonima, ali da nikakve nepravilnosti nisu nikada dokazane.Unatoč protivljnju radnika i sindikata, Vlada je potkraj ožujka ipak prihvatila Debeljakovu ponudu za Brodosplit, a na sljedećoj sjednici trebala bi biti predstavljena konačna verzija kupoprodajnog ugovora, a potom i odobrenje ugovora. Do kraja srpnja Brodosplit bi trebao postati privatna tvrtka.

19. travanj 2024 10:56