Poslovna scena
StoryEditor

Orbico postaje najveći distributer u Europi

28. Svibanj 2014.

U 27 godina privatnog biznisa Branko Roglić stigao je od nule do više od milijarde eura. Ukupni prihod njegove Orbico grupe nakon najnovije akvizicije u Poljskoj trebao bi iznositi 1,1 milijardu eura, a ukupno će zapošljavati 3200 ljudi.

Sedamdesetjednogodišnji Roglić zazire od luksuza i dugova, a uzor mu je vlasnik Ikee Ingvar Kamprad. Smatra da bi skromnost trebala biti temelj današnje Hrvatske, a za Lider govori o tome kako vidi makroekonomsku situaciju i kakvi su mu poslovni planovi.

• Što je Orbico dobio akvizicijom poljske tvrtke Navo i kolika je vrijednost te transakcije?

- Preuzeli smo 70 posto jednog od najvećih distributera na poljskom tržištu, s prihodom od 215 milijuna eura i 450 zaposlenih. Još čekamo samo odluku antimonopolne agencije da je koncentracija odobrena. Ne bih spominjao iznose, mogu reći da je to naša najveća akvizicija i najveći pothvat u mojoj poduzetničkoj karijeri. Nadam se da ćemo u iduće dvije godine udvostručiti promet jer ćemo osim P&G-a dovesti principale koje imamo u drugim zemljama i integrirati svoju tvrtku u Poljskoj, Wellu Proffesional. U ovom trenutku ne znam kako će se situacija točno razvijati, ali meni je poljsko tržište bilo izazov i nadam se će se to pokazati kao pravi potez. To je tržište od 40 milijuna ljudi koje nije osjetilo krizu i jako je okrenuto Zapadu. Nadam se da će to biti veliki doprinos razvoju Orbica u smjeru da bude najveći distributer u Europi. Sad smo vrlo blizu ostvarenju tog cilja.

• Najveći u cijeloj Europi?

- Da, mislim na Zapadnu, Srednju i Istočnu. U Zapadnoj Europi nema tako velikih samostalnih distributera koji rade u više država jer velike kompanije obično imaju svoje distributerske tvrtke. Konkurenti su nam uglavnom manji distributeri u zemljama u kojima poslujemo.

• Hoćete li se širiti na još neka tržišta?

- Novo tržište je trebalo biti Ukrajina, ali to je otpalo zbog aktualnih događaja i zato što se moramo fokusirati na tržišta Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke na koja smo ušli. U ovom trenutku nemamo planova za nova tržišta.

• P&G vam je i dalje glavni principal? Hoćete li širiti mrežu i smanjivati veliku ovisnost o jednom principalu?

- Najveći su nam principali P&G, Philip Morris, Shell, Johnson, Varta, Nestlé, General Electric, Mattel i mnogi drugi. Plan nam je da P&G čini 30 posto našega ukupnog prometa i da nitko ne smije imati više od toga.

>>>Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera

16. travanj 2024 03:49