Poslovna scena
StoryEditor

Orešar pokušao iskoristiti traljavost zakona o predstečajnoj nagodbi

08. Rujan 2013.

Ministarstvo financija predalo je u srpnju zahtjev za prekid postupka predstečajne nagodbe nad dužnikom Hotelima Novim u kojem navodi da je iz podataka objavljenih u postupku razvidno da društvo ne obavlja registriranu poslovnu djelatnost i da su velik dio obveza one prema povezanim društvima i osobama, zbog čega je Porezna uprava pokrenula postupak utvrđivanja zloporabe prava.

Kad je riječ o povezanim društvima i osobama, iz rješenja o utvrđenju tražbina proizlazi da osobe povezani s projektom Novi Resort, odnosno vlasnici Hotela Novi d.o.o. Gordan Širola, Bruno Orešar i Dario Kožul, potražuju stotine milijuna kuna. Orešaru je priznata prijavljena tražbina od 204,1 milijun kuna, Široli od 207,5 milijuna kuna, a Kožulu od 170,4 milijuna kuna.

To je samo jedan primjer kako su dužnici preko povezanih društava ostale vjerovnike mogli dovesti u neravnopravan položaj i preglasati ih zahvaljujući zakonskoj odredbi koja je u originalnom zakonskom tekstu dopustila povezanim društvima i osobama da se u postupku predstečajne nagodbe pojavljuju kao vjerovnici.

Zbog takvih je slučajeva izmijenjen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pa je sada propisano da ‘pravo glasa nemaju oni solidarni dužnici, jamci i osobe koje imaju pravo regresa koji imaju pravni položaj povezanih osoba (članovi uprave društva dužnika, članovi društva dužnika ili dioničari s udjelom višim od 25 posto u temeljnom kapitalu dioničkog društva dužnika ili vladajuće društvo u odnosu na društvo dužnika ili ovisno društvo u odnosu na društvo dužnika). Tako utvrđene tražbine vjerovnika ne uračunavaju se u ukupan iznos utvrđenih tražbina za potrebe glasovanja’.

Problem je, kažu, upućeni u postupke predstečajnih nagodbi, što se izmijenjeni zakon odnosi samo na novootvorene postupke predstečajnih nagodbi, a ne i stare poput slučajeva Dalekovoda ili Nexe grupe. Iako je postojala dobra volja da se to ispravi, očito se dogodio propust u Ministarstvu financija jer su se zakonske promjene pripremale kad je ministar Slavko Linić smijenio velik dio voditeljskih kadrova u Poreznoj upravi, od kojih su neki bili uključeni u izradu zakonskih izmjena.

24. travanj 2024 15:13