Poslovna scena
StoryEditor

Orešković posjetio HS-Produkt: Hrvatska može konkuririrati velikim svjetskim igračima

18. Srpanj 2016.

- HS-Produkt je u najužoj konkurenciji na međunarodnom natječaju za isporuku 80 ili 100 tisuća jurišnih pušaka za francusku vojsku i vrlo mi je interesantno da Hrvatska kao mala zemlja može konkuririrati velikim svjetskim igračima - kazao je tehnički premijer Tihomir Orešković nakon današnjeg posjeta HS-Produktu u Karlovcu.

Objašnjavajući svrhu i smisao svog posjeta ovoj strateškoj tvornici u svojstvu tehničkog premijera, Orešković je kazao da se odazvao na poziv koji mu je iz HS-Produkta stigao upravo u vrijeme njegova sudjelovanja na Vijeću poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) krajem svibnja u Parizu. Mi možemo konkurirati svjetski poznatim proizvođačima oružja kao što su SIG Sauer, Beretta, kazao je Orešković, te uz tehnologiju, investicije i viziju posebno istaknuo kapacitete za daljnji razvoj i plasman HS-Produktovih proizvoda na svjetska tržišta, od SAD-a gdje je već prisutan pa šire.

Iako se pozivu HS-Produkta odazvao u statusu tehničkog premijera, koji se k tome po vlastitoj izjavi neće nastaviti direktno baviti politikom, Orešković je kazao da je ipak još u svojstvu „pravog“ premijera mogao i nastojao pomoći oko investicija, da je stekao solidna i konkretna iskustva vezana za razumijevanje funkcioniranja hrvatskoga gospodarstva, da zna što bi trebalo promijeniti nabolje radi napretka hrvatskoga gospodarstva, te stoga vrata svog povratka ostavio otškrinuta izjavom „Never say never“.

- Ne mogu reći kako će to biti, ali svakog dana stekao sam sve više iskustava. Kad sam se ovdje politički aktivirao, imao sam dobru, svjetsku plaću, ali sam htio pomoći svojoj zemlji i tu ostati. Nisam sad još ništa našao gdje ću raditi, i evo, to će sad sigurno biti nova tema u javnosti. Ja sam i sad svaki dan aktivan, ja ne mogu protiv sebe, to je moj DNK, i maksimalno ću se truditi pojačati investicijsku klimu, i ovaj tjedan čut ćete o jednoj vrlo pozitivnu investicijsku vijest, kazao je novinarima Orešković.

Direktor HS-Produkta kazao je da bi se konačan odgovor na pitanje tendera za francusku vojsku trebao znati do kraja ove godine, a vrijednost tog posla, uključujući uz jurišne puške i prateću opremu i municiju procjenjuje se na preko 300 milijuna eura uz realiazaciju tijekom barem jednog desetljeća.

26. travanj 2024 17:44