Poslovna scena
StoryEditor

Oryx Taxi: Otkazi vozačima mlađima od 24 godine

08. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Oryx Taxi uručio je otkaze dvadesetorici vozača mlađih od 24 godine temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz otkazni rok od 14 dana za vrijeme kojega su oslobođeni obveze dolaska na posao.

U priopćenju se navodi kako će im vrijeme otkaznog roka biti obračunato u plaći za mjesec ožujak kao da su svaki od tih dana uredno odradili. Uz to, sa zadnjom plaćom bit će im isplaćena i naknada za neiskorišteni dio godišnjeg odmora za 2012.godinu.

Naime, unatoč svim nastojanjima da se u kratkom roku pronađe rješenje koje bi omogućilo navedenim vozačima da sačuvaju svoja radna mjesta, zakon to nažalost u ovom trenutku ne omogućuje. Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi jasne odredbe o mladim vozačima, odnosno iz navedenih odredbi jasno proizlazi da je mladi vozač svaki vozač u dobi od 16 do 24 godine i da ne postoje nikakve iznimke od tog pravila, pa čak ni za osobe koje su završile srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje vozač te iste ne smiju u prometu na cesti upravljati osobnim automobilom (B kategorije) čija snaga motora prelazi 80 kW.

U trenutku zapošljavanja mladih vozača Oryx Taxi je dobio tumačenje zakona koje je omogućavalo zapošljavanje navedenih osoba pozivajući se na drugi zakon, a riječ je o Zakonu o cestovnom prometu koji omogućuje profesionalnim vozačima (koji imaju SSO o početnim kvalifikacijama) već od 18 godina starosti da upravljaju vozilima C i C+E kategorije bez ograničenja što je sugeriralo da isto vrijedi i za B kategoriju, no nažalost naknadnim tumačenjem utvrđeno je da nije tako.

Drugim riječima, istoj osobi, osobi od 18 godina starosti, Zakon o cestovnom prometu dozvoljava da upravlja teškim kamionima snage motora i preko 400kW, dok istovremeno drugi zakon, Zakon o sigurnosti cestovnog prometa toj istoj osobi brani da upravlja osobnim motornim vozilom snažnijim od 80kW. I zato Oryx Taxi ne smije, niti može više na radnom mjestu vozača taxi vozila zapošljavati vozače mlađe od 24 godine, sve dok zakon ne odluči drugačije.

Oryx Taxi se našao u nezavidnoj poziciji gdje su djelatnici MUP-a obavljajući svoj posao i pridržavajući se strogo zakonskih propisa počeli sa isključivanjem mladih vozača iz prometa za vrijeme njihovih smjena što je uzrokovalo velike probleme u organizaciji rada, a ujedno i neugodne situacije kod korisnika usluga kojima je trebalo osigurati alternativni prijevoz.

U priopćenju se navodi kako su problemi tim veći što osiguravajuća društva kod kojih su taxi vozila osigurana ne priznaju niti će priznavati ijednu štetu na vozilu uzrokovanu za vrijeme vožnje od strane mladog vozača bez obzira čija bila utvrđena krivica, što uključuje i policu osiguranja putnika u vozilu čime se ugrožava njihova sigurnost.

18. travanj 2024 10:16