Poslovna scena
StoryEditor

Osam načina za zaštitu od lažnih direktora

21. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Dvojica lažnih direktora opelješila su dvije tvrtke za više od dva milijuna kuna. Treći je spriječen prije nego što je počistio račun. Direktorski ‘manekeni’ uhvaćeni su, ali ne i mozak operacije.

Država ignorira domaće ‘raider attackere’ i ne poduzima efikasne preventivne mjere protiv najobičnijih krivotvoritelja. Stoga poduzetnicima preostaje da svakodnevno provjeravaju u Sudskom registru tko je direktor njihove tvrtke.

Donosimo osam načina kako se zaštititi od lažnih direktora.

1. Uspostava centralnog registra ovjera

Već se nekoliko godina govori o jedinstvenoj bazi ovjera u kojoj bi javni bilježnici morali provjeravati vjerodostojnost ovjera, ali nikada nije zaživjela. U Ministarstvu pravosuđa tvrde da tako nešto u budućnosti ne bi ni imalo smisla budući da EU radi na online osnivanju trgovačkih društava, čime bi uloga javnog bilježnika bila suvišna.

2. Specificiranje osoba koje imaju pristup bankovnom računu

Jasnim se definiranjem zaduženja umanjuje mogućnost podizanja gotovine neovlaštenim osobama, a tu je i mogućnost skupnog zastupanja, u kojemu dokumente potpisuju najmanje dvije ovlaštene osobe.

3.Autorizacija podizanja gotovine PIN-om i limitiranje iznosa

Ovlaštena osoba u banci prilikom podizanja većih iznosa s računa tvrtke unosi šifru, poput postupka na bankomatu, a tu je i mogućnost postavljanja dnevnog limita iznosa koji ovlaštena osoba može podići.

4. Negotovinsko poslovanje

Provodi se knjižnim prijenosom određene novčane svote s jednog računa na drugi, a osnovni su instrumenti tog načina plaćanja virmanski nalozi u odgovarajućim oblicima i obračunski čekovi. Upotrebljavaju se i drugi oblici negotovinskog plaćanja kao što su akreditivi, mjenice, kreditne kartice, kreditna pisma i prelevmani.

5. Edukacija malih i srednjih poduzetnika

Upoznavanje s praksama velikih poduzeća koja su mnogo efikasnija u zaštiti od prijevara, a koje mogu ozbiljno ugroziti poslovanje.

6. Online uknjižba

Inicijative iz EU idu za time da se omogući online osnivanje trgovačkih društava (kao i promjene podataka u sudskom registru), odnosno da se omoguće upisi u sudskom registru bez javnog bilježnika.

7. Trenutačna obavijest o promjeni u vrhu tvrtke

Automatska obavijest elektroničkim putem stiže na adrese vlasnika, direktora i bivšeg obnašatelja funkcije. Ta procedura ne podrazumijeva dodatni posao, a vrlo je jednostavna za implementaciju. Ako to država ne radi, tvrtke se same mogu zaštititi, a u tome mogu pomoći i domaći poslovni servisi.

8. Pratite stalno Sudski registar!

Zasad je ipak najefikasnije da sami svakodnevno pratite na internetu je li u Sudskom registru došlo do kakvih promjena u vašoj tvrtki.

24. travanj 2024 04:34