06. studeni 2015.

Osam tvrtki iz Hrvatske na listi 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi

lider.media
lider.media

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi čak je osam tvrtki iz Hrvatske, što je dvostruko više nego lani. To su: Serengeti, Nanobit, Integracija od-do, Sedmi odjel, Infinum, InfoCumulus, Acceleratio i Degordian i to je značajno najveći broj hrvatskih tvrtki koje su se plasirale na listu od kada Hrvatska sudjeluje u natječaju.

Za razliku od prethodnih godina kada nismo imali plasmane “mladih tvrtki, koje pokazuju velik potencijal“, ove godine imamo i dvije tvrtke na listi “Zvijezde u usponu”, to su Axilis i Osmi BiT. U kategoriji „Velikih 5“ ni ove godine nije se plasirala niti jedna hrvatska tvrtka.

Od svih deset hrvatskih tvrtki koje su plasirane na ovogodišnjim Deloitteovim listama, devet ih je koje se bave softverom i jedna (Degordian) koja se bavi marketingom ali kroz korištenje tehnologija što je u skladu i s ukupnim trendovima natječaja.

„Prošlogodišnje promjene među najbrže rastućim tehnološkim tvrtkama u Srednjoj Europi bile su iznimno dinamične, što je jasno vidljivo iz Deloitteovog izvješća o pedeset najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe za 2015. godinu”, komentira Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja, te nastavlja: “Tri od vodećih pet tvrtki s najvećom zabilježenom stopom rasta u proteklih četiri godine nove su na ljestvici ili gledajući cijelu listu 38 je novih tvrtki od ukupno 50 na ljestvici.”

Vodeću poziciju na Deloitteovom natječaju, koji se na području Srednje Europe provodi 16. godinu za redom, osvojila je nova tvrtka na listi, češki Simplity koji se bavi savjetovanjem i uslugama na području pohrane podataka s četverogodišnjim prosječnim rastom od 1.971%. Drugo mjesto zauzela je poljska tvrtka SkyCash Poland, koja se bavi razvojem mobilnih sustava naplate za javni prijevoz i parking, također nova na listi, s rastom od 1.665%. Slijedi mađarska tvrtka Szallas.hu koja je prošle godine bila vodeća, a bavi se poslovanjem nekretninama putem Interneta, s prosječnim rastom prihoda od 1.209 %.

Na ovogodišnjoj su se ljestvici našle tvrtke iz devet zemalja Srednje Europe, a radi se o Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Najveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske (12). Slijede tvrtke iz Slovačke (10), dok je Hrvatska na trećem mjestu s rekordnih 8 tvrtki koje su se plasirale na listu. Gledajući po sektorima, najviše tvrtki s liste bavi se razvojem softvera (29) i nekom vrstom internetskih usluga (14).

„Prosječan četverogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvarilo u 2014. godini iznosio je 560% posto, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnjih 698 posto” komentira Ivica Perica.

Od osam hrvatskih tvrtki na listi 59 najbrže rastućih najbolje je rangirana softverska tvrtka Serengeti na 9. mjestu s 843% rasta, koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija. Slijedi Nanobit na 11. mjestu s rastom od 754%, koji su prošle godine bili 13. i jedna je od tri tvrtke na ukupnoj listi koje su zabilježile rast plasmana na ljestvici u odnosu na prošlu godinu. Slijede Integracija od-do na 18. mjestu s 539% rasta, Sedmi odjel na 24. mjestu s 476% rasta, Infinum na 30. mjestu sa 397% rasta, InfoCumulus na 42. mjestu s 277% rasta, Acceleratio na 46. mjestu s 256% rasta i Degordian na 47. mjestu s 251% rasta. Uz Nanobit još je jedino Infinum od navedenih hrvatskih tvrtki bio plasiran na prošlogodišnjoj listi na visokom 9. mjestu s 1.168% rasta.

Ove godine Hrvatska ima i dvije tvrtke plasirane na listi “Zvijezde u usponu” (Rising stars), a to su: Axilis na 3. mjestu s 464% rasta i Osmi BiT na 11. s 21% rasta. Radi se o “mladim i perspektivnim” tvrtkama s tri godine poslovanja. Vodeća tvrtka na toj listi je poljska CodeWise s prosječnim rastom prihoda od 4.555%.

U kategoriji “Velikih 5” (Big 5) Hrvatska i ove godine nije imala plasirane tvrtke, a tu ljestvicu predvodi rumunjska softverska tvrtka INSOFT Development & Consulting s 577% rasta.